Concedii medicale pe bandă rulantă în Germania. Câte zeci de miliarde îi costă pe angajatori plata continuă a salariilor

Concedii medicale pe bandă rulantă în Germania. Câte zeci de miliarde îi costă pe angajatori plata continuă a salariilor

Șeful Mercedes-Benz consideră numărul de zile de boală luate de angajații germani ca fiind un dezavantaj pentru locația afacerii. „Nivelul ridicat de îmbolnăvire din Germania este o problemă pentru companii”, a spus Ola Källenius. Mercedes produce mașini, autoutilitare și componente în Germania, dar și în România.

Ungaria, Spania și Polonia sunt și ele locații furnnizoare pentru Mercedes AG. Managerul auto suedezo-german a declarat despre propria companie, citat de Spiegel.de: „Dacă, în aceleași condiții de producție, concediul medical în Germania este uneori de două ori mai mare decât în ​​alte țări europene, asta are consecințe economice”.

Potrivit lui Källenius, Mercedes face multe pentru angajații săi, „de la siguranța ocupațională și procesele de lucru ergonomice, până la sfaturi privind sănătatea, vaccinările antigripale și formarea de reziliență”.

Bolnavi verificați la Tesla

Declarația lui Källenius alimentează dezbaterea – dacă angajații germani stau acasă prea des din motive medicale.

Recent, și producătorul american de mașini electrice Tesla a stârnit vâlvă, deoarece directorul fabricii și managerul resurselor umane de la fabrica din Grünheide, în Brandenburg, i-au vizitat acasă pe angajații cu concedii medicale, pentru a verifica dacă erau realmente bolnavi.

Rata de îmbolnăvire în Grünheide a fost de 17%, în luna august. Însă sindicatul IG Metall și foștii angajați au criticat în mod repetat Tesla, pentru că aceasta ar pune în pericol sănătatea angajaților săi, din cauza nivelurilor reduse de personal și a siguranței profesionale inadecvate. Tesla nu a comentat acuzațiile.

Allianz compară cu SUA

Și alți șefi de mari companii critică numărul ridicat de absențe la lucru în Germania, pe motive medicale. CEO-ul Allianz, Oliver Bäte, a denunțat recent în Handelsblatt că germanii au mult mai multe zile de boală decât angajații din SUA sau Elveția.

El citează date de la Techniker Krankenkasse, conform cărora angajații din Germania au fost în concediu medical, în medie, 19,4 zile în 2023. Aceasta e o dublare față de 2008 și mult mai mult decât ​​în țări comparabile precum SUA, Canada sau Elveția, unde per angajat s-au înregistrat doar 7,6 zile de concediu medical pe parcursul anului trecut.

Raport îngrijorător pentru 2023

Institutul Științific (WIdO) al Casei de Asigurări de Sănătate, AOK, a identificat un număr „istoric de mare” de zile de absență, în raportul său pentru 2023, publicat la începutul lunii octombrie. Pentru fiecare 100 de asigurați AOK angajați, au fost 225 de rapoarte de îmbolnăvire. Comparativ, între 2014 și 2021 au fost sub 160 de cazuri de boală, la 100 de asigurați, pe an.

În statistică, un bilet de boală este considerat un caz, indiferent de durata acestuia. Fiecare sesizare de incapacitate de muncă, ce nu este o prelungire a uneia anterioare, este considerată ca fiind caz separat.

Anul acesta, valoarea e de așteptat să fie depășită, atingând un nivel record, deoarece valul așteptat de îmbolnăviri din toamnă și iarnă nu este cuprins în statistici. Cu toate acestea, AOK nu crede că cifrele în creștere au neapărat legătură cu raportarea telefonică a bolilor și nu ar exista nicio dovadă că această metodă e utilizată în mod abuziv.

Din 2021, angajații pot lua concediu medical și prin telefon. Ministrul de Finanțe, Christian Lindner (FDP), s-a exprimat recent în favoarea sistării acestei opțiuni, având în vedere creșterea absenteismului.

Boli „de top”

Potrivit raportului WIdO, bolile respiratorii – tuse, răceli sau infecții asemănătoare gripei – reprezintă cea mai mare proporție de absențe. Au fost în jur de 75 de astfel de cazuri de incapacitate de muncă, pentru fiecare 100 de membri AOK, în acest an.

Un alt motiv frecvent este boala psihică. Între ianuarie și august au fost în jur de 15 astfel de cazuri la fiecare 100 de asigurați, cifră superioară ​​întregului an 2023.

Deoarece angajații cu astfel de boli sunt de obicei în concediu medical mult mai mult decât cu o răceală, de exemplu, numărul de absențe din cauza bolilor mintale a crescut cu aproape 50% între 2014 și 2024.

76,7 miliarde euro plăți continue

Plata continuă a salariilor în caz de boală devine o povară tot mai mare pentru angajatori. Potrivit unui studiu, suma a crescut din nou, semnificativ, în 2023. Anul trecut, angajatorii germani au cheltuit o sumă record de 76,6 miliarde de euro pentru continuarea plății salariilor în caz de boală.

După cum se poate observa dintr-un studiu al Institutul de Economie Germană (IW), citat de Spiegel.de, costurile aproape s-au dublat în 14 ani.

Institutul se bazează pe datele Ministerului Federal al Muncii și ale companiilor de asigurări de sănătate, precum și pe propriile estimări. Nivelul ridicat de ocupare a forței de muncă, creșterile puternice ale salariilor, dar și nivelul constant ridicat de îmbolnăvire indică faptul că nu se poate aștepta nicio inversare a tendinței, pentru anul curent.

Dacă angajații bolnavi depun un certificat medical în termen de trei zile, angajatorul va continua să le plătească salariul până la șase săptămâni. Dacă recuperarea durează mai mult de șase săptămâni, casele de asigurări de sănătate plătesc indemnizație de boală în valoare de 70% din salariul brut normal.

Contra bolnavilor prin telefon

Potrivit autorului studiului de la IW, Jochen Pimpertz, o parte din creșterea costurilor poate fi explicată prin nivelul ridicat de ocupare și prin creșterea semnificativă a salariilor. Cu toate acestea, numărul zilelor de boală a crescut semnificativ.

„În 2010, organizația-umbrelă a companiilor de asigurări de sănătate (BKK) a înregistrat în medie 13,2 zile calendaristice pe an în care membrii săi angajați au prezentat un certificat medical, dar în 2022 erau deja 22,6 zile”, precizează Pimpertz.

În cazul afecțiunilor respiratorii, certificatul poate fi eliberat și contactând medicul telefonic. Prin urmare, institutul german pledează pentru limitarea opțiunilor de luare a concediului medical fără contact personal direct cu un medic.

Notă: Articolul a apărut și în HotNews.ro.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.