Concediul parternal ar putea fi prelungit la zece zile şi acordat în primele două luni de la naşterea copilului, potrivit unui proiect de lege.
Legislaţia actuală referitoare la concediul paternal prevede concediu de cinci zile lucrătoare, care se acordă în primele opt săptămâni de la naşterea copilului.
Potrivit noului proiect de lege, concediul parternal ar urma să se acorde, la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului şi s-ar întinde pe durata a zece zile lucrătoare.
„Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte integral din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective”, potrivit proiectului de lege iniţiat de unsprezece senatori ai PNL şi un senator independent.
Schimbarea legislaţiei referitoare la concediul paternal este, potrivit inițiatorilor proiectului, extrem de necesară, fiind motivată de faptul că „toate actele de natură administrativă legate de naşterea copilului şi înregistrarea sa legală necesită o anumită perioadă de timp alocat, fapt pentru care respectivul tată trebuie să-şi ia concediu”.
Iniţiatorii proiectului consideră că rezolvarea actelor administrative poate dura mai mult de cinci zile, iar „nerezolvarea acestora atrage după sine posibilitatea unor pierderi de natură financiară sau juridică pentru beneficiari”.
Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Lasă un comentariu