Consilierii municipali ai PSD Arad au analizat proiectul de buget propus de administraţia Falcă şi au afirmat că nu-l vor vota dacă nu se acceptă scăderea preţului gigacaloriei. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă, înaintea şedinţei Consiliului Local Municipal de astăzi, în care trebuia să se voteze bugetul. N-a mai fost însă cazul, supunerea la vot a proiectului de buget urmând a fi făcută într-o nouă şedinţă, care cel mai probabil va avea loc săptămâna viitoare.
„Proiectul de buget are nevoie de câteva corecţii majore, pentru a-şi atinge scopul, şi anume asigurarea unui trai mai bun pentru arădeni. Vom vota acest buget dacă vor fi acceptate două amendamente pe care le considerăm esenţiale. În primul rând, susţinem solicitarea ULAL de majorare a subvenţiilor pentru Gigacalorie care să reducă preţul de la 307 lei, cât este în prezent, la 272 de lei. Pentru această subvenţie este nevoie de 2 540 000 de lei, care pot fi alocaţi prin renunţarea la reabilitarea cinematografului Grădişte, pentru care s-a propus alocarea a 2 839 000 lei. Subliniem faptul că nu suntem împotriva reabilitării cinematografului, care va fi un spaţiu util pentru cetăţenii din cartier, dar considerăm că prioritatea este în acest moment scăderea preţului cheltuielilor de întreţinere. Cifrele arată că numărul restanţierilor la cheltuielile de întreţinere creşte anual, la fel şi datoria pe care o au arădenii faţă de CET. Din cauza preţului mare al cheltuielilor de întreţinere, tot mai mulţi arădeni renunţă la sistemul centralizat şi îşi montează centrale de apartament. Nu vom putea să îi ţinem pe aceşti oameni captivi într-un sistem neperformant, oricât s-ar dori acest lucru. Până la investiţii care să reducă preţul Gigacaloriei, este nevoie de subvenţii care să facă suportabilă plata cheltuielilor şi să prevină noi debranşări. După ce vom avea aceste investiţii, putem să renunţăm treptat la subvenţii şi să direcţionăm banii către alte investiţii, importante pentru arădeni, cum este reabilitarea cinematografului din Grădişte”, a spus consilierul municipal Marin Lupaş.
Un alt amendament se referă la finalizarea Bisericii Martirilor din zona UTA. „După retrocedarea bisericii ortodoxe din zonă, devine esenţial pentru credincioşii ortodocşi din cartier să sprijinim finalizarea bisericii începute cu foarte mulţi ani în urmă şi nefinalizată. Propunem alocarea sumei de 1 milion de lei pentru această biserică, bani care pot fi alocaţi prin renunţarea la extinderea Parcului Reconcilierii. Alternativ, dacă nu se doreşte amânarea acestui proiect, banii pot fi luaţi de la proiectul de realizare a Monumentului Marii Uniri. Şi de această dată, vorbim despre stabilirea unor priorităţi. Noi dorim şi extinderea Parcului Reconcilierii, şi realizarea Monumentului Marii Uniri, dar sunt proiecte care şi aşa au fost amânate de la an la an, există şi situaţii juridice complicate în ambele cazuri şi considerăm că putem amâna realizarea lor”, a declarat consilierul municipal Gheorghe Săplăcan.
În plus, consilierii municipali PSD doresc ca primarul Falcă să facă precizări legate de câteva probleme stringente pentru care este nevoie de bani şi care nu apar în buget. „Având în vedere solicitarea CET de suplimentare cu 10 milioane de lei a subvenţiilor din partea Consiliului Local, ce garanţii ne oferă primarul Aradului că CET va funcţiona în continuare şi că populaţia nu va avea de suferit? Ştim că CET a înregistrat deja o datorie mare şi faţă de furnizorul de gaz. De asemenea, vrem să întrebăm cum se explică faptul că, după trecerea pe gaz care ar fi trebuit să reducă preţul de producţie, documentele transmise spre ANRE au condus la majorarea preţului de producţie a Gigacaloriei? În altă ordine de idei, în ceea ce priveşte proiectul Regenerare urbană spaţii între blocuri, pentru care este prevăzută suma de 4 milioane de lei, lipsesc notele de fundamentare care să arate cum vor fi folosiţi aceşti bani. Credem că este nevoie de mai multă transparenţă în acest proiect, pentru care se alocă o sumă importantă de bani”, a spus Marin Lupaş.
Povesti! Se vede ca n-au citit proiectul de buget! De Filarmonica nu pomenesc nimic. Iar bani pt. biserici!!! Parca n-ar fi destule in Arad! Da, de acord cu cinematograful Gradiste. Il reabiliteaza pe banii contribuabililor, pentru ca, ulterior, sa fie cedat vreunui cult neoprotestant! Oricum Falca nu-i baga in seama!
De asta nu voi vota niciodata partide socialiste!
Scaderea pretului gigacaloriei se va face din bani de la bugetul local, adica din banii nostrii ai tuturor, inclusiv din banii celor mai saraci. De scaderea gigacaloriei vor beneficia cei bransati la CET, adica si cei care au. In concluzie scaderea pretului la gigacalorie se va face printr-un mecanism tembel de tip comunistoid, respectiv prin colectarea de bani de la cei ce nu au pentru cei care au.
Inlocuiti mecanismul asta comunist cu unul corect, de protejare a celor care nu au: banii solicitati pentru reducerea pretului caldurii venite de la CET sa-i alocati pentru sustinerea familiilor aflate in dificultate si doar a acelor familii.
Mentionarea de catre socialisti a existentei restrictiilor la debransare reprezinta o recunoastere a a unei politici publice locale existente care este una abuziva: protejarea unui operator privat prin mecanisme admninistrative de jacmanire a populatiei.
Ar fi interesant de monitorizat daca
– se sesizeaza ANI pentru conflictul de interese in care se gasesc cei care reprezinta deopotriva interesul public, aflati in CLM Arad si care reprezinta in acelasi timp interesul contrar celui public, al celor care sunt totodata si reprezentanti in consiliile de administratie a CET-urilor aradene;
– Consiliul concurentei, pentru ca CET nu intelege sa se lmiteze la mecanismele economiei de piata ci utilizeaza pargii neconcurentiale administrative pentru a-si crea un avantaj de piata;
– protectia consumatorului, pentru ca cetateanul Aradului este, in final inselat, in calitatea lui de consumator al unui serviciu public;
– parchetul, pentru ca in Romania activitatea de lobby este nereglementata si deci nepermisa, fiind codificata ca trafic de influenta, in vederea unui castig electoral pentru PSD si a unuia esential pentru ULAL Arad, care este dependenta de sustinerea administratorilor, prin taxe de membru, care, sustinere se va diminua drastic odata cu prabusirea manevrelor cu CET, repartitoare de costuri etc.
Renovarea cinematografului din Gradiste nu ar trebui sa fie treaba autoritatilor locale ci a acelei persoane care va cumpara acel cinematograf (in urma unei proceduri de vanzare competitive adica pentru cel care va da mai mult). Pastrarea destinatiei de cinematograf este o iluzie si o prosteala in conditiile in care toate cinematografele s-au transformat in altceva si in conditiile in care exista in Arad 2 mall-uri cu cate un complex de sali de cinema.