Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a condus o delegație arădeană care s-a întâlnit zilele trecute cu conducerea Consliului Județean Bekes, mediul de afaceri din orașul Bekescsaba, cu conducerea spitalului județean Bekes și a spitalului orășenesc Oroshaza.
Din delegație au făcut parte Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, pro-rectorul responsabil cu activitatea de cercetare, managerul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, Andrei Ando, şi directorul Direcției Proiecte a Consiliului Județean Gabriela Chiricheu.
La Spitatul Județean din Bekescsaba (creat prin comasarea spitalelor din Bekescsaba și Gyula), directorul unității medicale a prezentat procedura de comasare a secțiilor și de compatibilizare a activității celor două unități medicale aflate la o distanță de aprox. 25 km. Spitalul este subordonat Ministerului Sănătății, începând cu anul 2012, când a avut loc centralizarea sistemului sanitar în Ungaria. Are 2000 de paturi și 3000 de angajați, deservește o populație de 360.000 de persoane. La Gyula funcționează cu 50 de secții, iar la Bekescsaba cu 30, majoritatea dintre ele dublându-se, ceea ce a determinat statul să comande un studiu de impact privind comasarea și păstrarea la Gyula a unor secții de specialitate, iar la Bekescsaba a Ambulatorului.
La Oroshaza, rectorul Coralia Cotoraci a discutat cu pro-rectorul Universității Kodolanyi Janos principiile unei colaborări instituționale, urmând ca o delegație a instituției maghiare de învățământ superior să semneze la Arad, zilele următoare, un parteneriat în acest sens. Directorul spitalului orășenesc a prezentat modul unic de organizare a spitalului, prin comasare obținându-se un Ambulator pe trei schimburi, în ceea ce localnicii numesc „matricea eficienței”. Un punct distinct pe agenda discuțiilor l-a reprezentat screeningul mamar și cel de colon, care în Ungaria sunt susținute de stat prin intermediul unor programe naționale, pentru grupa de vârstă 40-65 de ani (cu o rată de răspuns de 51% din partea cetățenilor invitați).
Președintele Consiliului Județean Arad a obținut aprobarea de principiu a conducerii spitalelor ca medici arădeni să poată efectua stagii de schimb de experiență la Oroshaza și Bekescsaba. De asemenea, Iustin Cionca a reiterat părții maghiare dorința Consiliului Județean Arad de a aplica, în parteneriat cu Bekescsaba, un proiect european care în Arad ar însemna construirea unui spital de oncologie, iar în Ungaria dotarea cu defibrilatoare a unor spații publice și instructajul necesar folosirii acestora chiar de către cetățenii neavizați.
„Am insistat să vină alături de noi, la această vizită, conducerea Universității «Vasile Goldiș», pentru că așa cum am spus promovăm un parteneriat strategic cu învățământul superior arădean. Facultatea de Medicină de la Arad este extrem de importantă pentru dezvoltarea comunității noastre, iar Consiliul Județean își propune să contribuie, în limitele legii, la consolidarea ei. Avem specialiști pe care îi putem pune în valoare, iar între Universitate și administrație trebuie să existe o strânsă colaborare”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Întâlnirile au fost completate cu o consultare cu mici investitori în domeniul produselor tradiționale, la Bekescsaba, și invitarea acestora în cadrul unui festival gastronomic pe care Camera de Comerț intenționează să îl organizeze în luna decembrie.
Ar fi bine sa luam exemplul Ungariei. Desfintam casa de asigurari de sanatate, facem in fiecare spital un serviciu de 3 persoane care se ocupa de cardurile de sanatate, care vor trebui aduse la zi cu toate datele si in cazul in care ai probleme cei de acolo in 10 m inute iti spun situatia financiara. daca ai iesit din sistem te duci cu o cerere la finante, iti reactiveaza asigurarea si in 30 de yile ai timp sa o platesti. asa e in Ungaria. nu mii de euro inghititi de casa de asigurari şi de angajati plictisiti. ai nevoie de orteza in romania, e complicat… o cumperi, 350 de ron plus cadru de mers 150 ron toral 600 ron. cu recomandarea medicala, factura, buletin faci o cerere care se aproba sau nu in 30 de zile si recuperezi bani cand se poate, si maxim jumatate, adica 300 ron. in Ungaria vine cu orteza cu carul de mers si platesti diferenta 110 ron. da luati exemplu…. si mai mult: nu ajungi cu fractura in judetean miercuri si iti spun ca te opereaza vineri si pana atunci sa iti cumperi pampers ca nu iti pun sond,a ca e greu, iar in Ungaria iti vine medicul din concediu si te opereaza…. se aude domnule Cionca, doamna Prisca?