Aspartamul, cunoscut şi ca aditivul alimentar E 951, este utilizat în industria alimentară pentru puterea sa de îndulcire foarte mare, de 200 de ori mai puternică decât cea a zahărului natural.
Care sunt efectele negative?
Aspartamul este unul din cei mai controversați îndulcitori, fiind considerat ca posibil vinovat pentru declanșarea următoarelor afecțiuni:
- cancer;
- convulsii;
- dureri de cap;
- depresie;
- deficit de atenție;
- ameţeală;
- creștere în greutate;
- malformații congenitale;
- lupus;
- Alzheimer;
- scleroză multiplă.
De ce ne îngrăşăm într-un mod ciudat de la aspartam?
După ce aspartamul este înghiţit, digerat şi absorbit de la nivel intestinal, acesta ajunge în ficat unde este metabolizat, rezultând cele trei componente ale sale: fenilalanina, acidul aspartic și esterul de metil. Acest proces are loc cu un consum important de energie, îngreunându-le pe celelalte care au loc în ficat, printre care și arderea grăsimilor care, datorită consumului de aspartam, nu se va mai putea realiza cu aceeaşi intensitate. Astfel, printr-un consum constant de aspartam, o cantitate din ce în ce mai mare de grăsimi va fi stocată în ficat, generând ceea ce poartă numele de steatoză hepatică (ficat gras).
În momentul în care începe o supraîncărcare a ficatului, apare tendinţa de îngrăşare.
De asemenea, îngrăşarea la consumatorii cronici de E951 apare şi prin alte mecanisme: creşterea apetitului şi nevoia de dulciuri/zahăr, retenţie de lichide. Îngrăşarea prin consum constant de aspartam are un aspect particular nenatural: corpul are un aspect pufos şi umflat.
Alternativele naturale la Aspartam
Ca și zahărul, alternativele naturale la aspartam pot conține multe calorii, având o valoare nutritivă foarte mică.
Puteți încerca îndulcirea alimentelor și băuturilor cu:
- miere;
- sirop din esență de arțar;
- nectar de agave;
- suc de fructe;
- melasă.
Lasă un comentariu