În vederea verificării condiţiilor privind începerea noului an şcolar, inclusiv autorizarea de funcţionare din punct de vedere sanitar, s-au format 3 echipe cuprinzând reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Prefecturii Arad şi Direcţiei de sănătate publică Arad, care se deplasează în perioada 02-08 septembrie 2015 la unităţile şcolare din municipiul şi judeţul Arad, în vederea verificării existenţei autorizaţiei sanitare de funcţionare precum şi a condiţiilor de începere a noului an şcolar, dotarea cu mobilier, asigurarea manualelor şcolare, existenţa grupurilor sanitare modernizate.
Până în prezent, din totalul de 463 de unităţi şcolare, s-au verificat un număr de 92 de unităţi, urmând ca în perioada următoare, comisiile să işi continue activitatea astfel încât să se poată stabili clar unităţile şcolare care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare şi să se poată întreprinde demersurile necesare pentru remedierea deficienţelor.
Deja Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a transmis Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice o listă cu unităţile şcolare care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi care au întocmită documentaţia tehnică pentru lucrări de reabilitare, consolidare, asigurare cu utilităţi sau grupuri sanitare noi. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice va face demersuri pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru finanţarea lucrărilor.
Până în prezent, din informaţiile pe care le deţine Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, din cele 463 de unităţi şcolare, un număr de 282 de unităţi şcolare deţin autorizaţie de funcţionare, 81 de unităţi şcolare au depuse dosare pentru autorizare şi 100 de unităţi şcolare nu deţin până în prezent autorizaţie de funcţionare.
În concluzie, circa 78% dintre de unităţile şcolare deţin autorizaţie de funcţionare sau sunt în curs de autorizare, iar 22% dintre unităţile şcolare nu deţin autorizaţie.
Toate unităţile şcolare care nu deţin momentan autorizaţie de funcţionare sunt din mediul rural, având ca şi cauză numărul insuficient de cabine WC, inexistenţa fântânilor cu apă cu jet ascentent, pardoseli deteriorate în sălile de clase, etc.
Pentru 26 de unităţi şcolare neautorizate sanitar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a transmis documentaţia necesară în vederea finanţării pentru remedierea deficinţelor.
Lasă un comentariu