Cooperarea orizontală și verticală, principalul motor al unei gastronomii locale moderne și eficiente

Cooperarea orizontală și verticală, principalul motor al unei gastronomii locale moderne și eficiente

În contextul globalizării piețelor, sectorul gastronomic românesc se confruntă cu provocări semnificative. Soluția pentru o producție sustenabilă și competitivă poate fi găsită în cooperarea între actorii lanțului de aprovizionare – atât pe plan orizontal, cât și vertical.

Dacă vorbim despre cooperarea orizontală, vorbim despre puterea unității între producători. Cooperarea orizontală presupune asocierea producătorilor din aceeași etapă a lanțului de valoare. În România, acest model capătă contur prin formarea de cooperative care îmbunătățesc poziția de negociere, crearea de asociații de producători pentru schimb de cunoștințe, implementarea de sisteme comune de achiziții și comercializare

În ceea ce privește cooperarea verticală, aici este vorba despre conectarea între etapele lanțului alimentar. Cooperarea verticală reprezintă parteneriatele între diferitele niveluri ale lanțului de aprovizionare – de la producător la consumator. Beneficiile acestui model includ: reducerea costurilor prin eliminarea intermediarilor; creșterea transparenței în lanțul alimentar; asigurarea unor prețuri mai stabile pentru ambele părți.

Deși avantajele sunt evidente, implementarea acestor modele de cooperare se confruntă cu obstacole, cum ar fi rezistența la schimbare în rândul producătorilor, lipsa de încredere între parteneri, dar și o serie de bariere legislative și birocratice.

Aici intervine un proiect european care își propune să elimine posibilele dezavantaje și să dea un boost celor care fac parte din acest proiect. Este vorba despre „Dezvoltarea pieței locale din zona localității Pecica, județul Arad, bazată exclusiv pe integrarea lanțurilor scurte de aprovizionare cu produce procesate din carne”, proiect finanțat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Proiectul, în valoare totală de 206.351,00 euro, din care finanţare publică prin PNDR – 170.042 euro și cofinanţarea privată a beneficiarului – 36.309 euro, are parte deja de un contract de finanțare, identificat cu numărul C1640000E012150200247. Perioada de implementare este cuprinsă între 03.08.2023 și 30.09.225.

Orașul Pecica este lider de proiect, iar partenerii sunt Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale Arădeanca (APPTA), Ghiță Măcelaru de la Pecica, Gladis Stefan II.

Prin acest proiect, se dorește ca cooperarea pe partea de gastronomie locală să câștige teren. Și asta cu ajutorul platformelor digitale pentru conectarea producătorilor cu consumatorii, dar și apariția de modele inovatoare de business bazate pe colaborare.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.