Consiliul Judeţean Arad susţine o nouă etapă a campaniei de prevenire a bolilor cardiovasculare în rândul elevilor arădeni – „Inimoase inimi mici, sănătoase inimi mari”
O nouă campanie de prevenţie a bolilor cardiovasculare, de această data desfăşurată în rândul elevilor din municipiu, a demarat la începutul lunii octombrie, la Arad. Campania „Inimoase inimi mici, sănătoase inimi mari”, a fost anunţată de Adrian Ţolea, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Arad, în prezenţa directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Erika Stark, a dr. Cristian Dină, membru al Comisiei Consultative, a lui Constantin Cătană, director executiv al DSP Arad, a dr. Mariana Geantă, reprezentant al Primăriei Municipiului Arad, a tuturor celor care s-au implicat în mod direct în desfăşurarea acestui amplu proiect adresat elevilor claselor V-VIII din municipiul Arad.
Vorbim despre un proiect de informare pe teme medicale, cu accent pe bolile cardiovasculare, adresat copiilor. Proiectul, susţin organizatorii, reprezintă un început foarte bun în sensul creşterii unei generaţii sănătoase, având în vedere că există date statistice care demonstrează o scădere cu cel puţin 5% a bolilor cardiovasculare în rândul celor ce menţin un stil de viaţă sănătos.
Durata campaniei este 8 octombrie – 15 decembrie, iar obiectivul principal este acela de a ajuta copiii să dezvolte un stil de viaţă sănătos: să nu se apuce de fumat şi să îşi ajute părinţii şi persoanele apropiate să înţeleagă cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare. Evenimentul de lansare al Campaniei „Inimoase inimi mici, sănătoase inimi mari” s-a desfăşurat la Liceul „Sabin Drăgoi”. Pe parcursul întregii perioade, 90 de elevi din cele 22 de şcoli din municipiul Arad au fost implicaţi, sfătuiţi şi instruiţi, iar aceştia, la rândul lor, vor preda cunoştinţele acumulate celor 5200 de copii, colegi de clasă sau de şcoală. Copiii au învăţat ce alimente sunt sănătoase, ce drepturi au, cui se pot adresa dacă au o problema deosebită, cum e alcătuită inima, cum se ia corect pulsul, ce înseamnă tensiune arterială, precum şi principiile de bază ale primului ajutor. „Cred că este important ca de la vârste cât mai mici, copiii să înveţe ce înseamnă un trai cât mai sănătos, astfel încât să nu aibă probleme când vor creşte. În cadrul acestui proiect, elevii au fost instruiţi de către profesionişti, pentru a putea interveni în cazuri de urgenţă, ştiut fiind că uneori, câteva secunde înseamnă o viaţă salvată. Suntem alături de elevii inimoşi şi îi susţinem în demersul lor de a transmite mai departe, în şcoli, către colegii lor, aceste cunoştinţe dobândite în cadrul proiectului”, a declarat Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad.
Prin acest proiect se doreşte implementarea unui model de educaţie de la egal la egal, ce cuprinde patru module de predare:
- Cum funcţionează inima (profesor – dr. Andreea Sfordon);
- Stil de viaţă (cu accent pe alimentaţie – profesor dr. Daniela Cîrnatu);
- Primul ajutor (profesor – dr. Bogdan Pitiş);
- Drepturile şi responsabilităţile copilului (profesor – Erika Stark).
„În judeţul Arad, sănătatea este privită ca o prioritate iar abordarea Consiliului Judeţean Arad este una strategică. Campania este una de prevenire a bolilor cardiovasculare, facem o muncă de educaţie, al cărei rol este foarte important. Elevii trebuie să fie conştienţi despre importanţa deprinderii obiceiurilor sănătoase, încă din copilărie, având în vedere că afecţiunile cardiovasculare sunt pe locul 1 la Arad în ceea ce priveşte populaţia afectată”, a declarat dr. Cristian Dină, membru al Comisiei Consultative.
Reamintim că acestă campanie de informare este o iniţiativă a Comisiei Consultative pe teme de cardiologie, care a fost înfiinţată cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad. Din comisie fac parte reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Arad, Inspectoratului Şcolar Judeţean, DGASPC Arad, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei de Sănătate Publică precum şi ai Societăţii Medicilor de Familie, Colegiul Medicilor şi UVGG Arad. Şcoala Postliceală Sanitară Arad este partener al acţiunii.
Lasă un comentariu