Situația conflictuală din Ucraina este, fără îndoială, cel mai important subiect pe lista de ordine a Consiliului European în aceste zile. În cadrul Summit-ul European din 20 și 21 martie 2014, controversatele tensiunile dintre Ucraina și Rusia sunt analizate îndelung de către reprezentanții statelor membre și de către liderii Uniunii Europene.
Într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, președintele Jose Manuel Barroso rezumă cele discutate în prima zi a Summit-ului, precizând că tensiunile din Ucraina sunt dezbătute în amănunt de către instituțiile europene și de către statele membre pentru a fi decisă modalitatea prin care UE va susține Ucraina în demersul său de aderare la Uniune dar și modul în care Rusia va fi sancționată.
„Mă bucur pentru faptul că am fost capabili să dăm dovadă de rezistență și determinare unitară. Nu doar fiind alături de Ucraina, dar și specificând că vor exista consecinte pentru felul în care s-a actionat, de neacceptat în secolul 21”, transmite Barroso în comunicatul de presă. Acesta mai adaugă că Uniunea Europeană si-a exprimat în mod clar suportul fată de Ucraina, o tară care trebuie să devină stabilă, democratică și prosperă.
„Am decis în mod concret să ne continuăm planurile pe care Comisia le-a propus, mai precis propunerea de a oferi 1 miliard de euro pentru asistentă macro-financiară, lucru care va duce la un ajutor total de 1,6 miliarde de euro. De asemenea, sunt propuse măsuri autonome de comert prin care piata UE va fi deschisă în mod unilateral producătorilor ucrainieni”, specifică presedintele Comisiei Europene.
Pentru punerea în aplicare a acestor măsuri, CE va semna cu Prim-Ministrul Ucrainei – în cea de-a doua zi al Summitu-ului – aranjamentele politice pentru Pactul de Asociere, astfel întărind parteneriatul politic dintre Ucraina si UE. „Intentia noastră fermă este de a semna si celelalte părti ale Pactului în perioada următoare”, asigură Barroso. „Europa este alături de Ucraina pe termen lung. O vom ajuta să se reformeze si să-si consolideze independenta si suveranitatea”.
Planuri de sanctionare a Rusiei
Pe de altă parte, Jose Manuel Barroso specifică că CE a luat anumite decizii referitoare la consecintele actiunilor puse în practică recent, referindu-se indirect la Rusia. Consiliul European a cerut Comisiei să evalueze procesul de anexare a Crimeei si să propună, de asemenea, restrictii economice, comerciale si financiare Rusiei.
„Comisisa Europeană reaminteste că orice miscare făcută de Federatia Rusă pentru a destabiliza situatia din Ucraina ar putea duce la alte consecinte mai drastice în ceea ce priveste relatiile economice dintre Uniunea Europeană si statele sale membre pe de o parte, si Federatia Rusă pe de altă parte. În acest sens, i se cere Comisiei Europene să pregătească posibile măsuri tinte”, scrie într-un comunicat al Consiliului European.
Sursa: www.europa.eu
Lasă un comentariu