Aradul a intrat în valul patru al pandemiei de coronavirus, ca întreaga țară de altfel, fără restricții, cu o populație insuficient informată și vaccinată, divizată și un sistem sanitar care a încercat, atât cât a putut, să facă față unei provocări fără precedent.
Cât ne-a costat valul patru? Multe, prea multe vieți pierdute, peste 600 potrivit datelor oficiale. În perioada 1 septembrie – 30 noiembrie la Arad au fost înregistrate 17.330 de cazuri de coronavirus, 2.286 de persoane au fost internate și 607 au decedat.
Pe tot parcursul valului patru mesajul specialiștilor a fost acela de a apela la medic de la primele simptome pentru că un tratament corect, administrat în fază incipientă, ar fi putut salva vieți. Din păcate, reticența multora în ceea ce privește sistemul medical și/sau îndoiala în ceea ce privește însăși existența coronavirusului s-a reflectat în imaginile de la Unitatea de Primire Urgențe (UPU), unde, zilnic, zeci de persoane așteptau și sperau să prindă un loc în spital. De remarcat, că în valul patru procentul pacienților spitalizați din numărul total al persoanelor evaluate a fost mult mai mare decât în valurile precedente, la fel și procentul celor decedați, multe persoane murind chiar în Unitatea de Primire Urgențe.
572 de decese la Spitalul Județean Arad
Datele statistice oferite de Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad arată că, în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie, au fost evaluate în regim de spitalizare de zi 221 de persoane diagnosticate cu COVID-19. În aceeași perioadă 3.238 de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primire Urgențe pentru efectuarea investigațiilor medicale specifice infecției SARS-CoV-2. Dintre acestea, 2.107 au fost internate în secțiile COVID-19 ale SCJU Arad. 470 de pacienți au ajuns în secțiile de terapie intensivă COVID-19, 114 dintre aceștia decedând.
În total, numărul deceselor înregistrate la Spitalul Județean Arad la pacienți COVID-19 pozitivi a ajuns la 572. Însă, în realitate, numărul deceselor cauzate de COVID-19 este mai mare – și asta pentru că, în multe cazuri, pacienți internați inițial la Terapie Intensivă COVID-19 au ajuns, ulterior, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă I – non-COVID, după ce testele au devenit negative. Decesele acestor persoane nu au fost consemnate ca fiind decese COVID.
Medicii arădeni au semnalat gravitatea leziunilor pulmonare regăsite, în valul patru, la pacienții de vârstă tânără, infectați cu virusul SARS CoV-2, care s-au prezentat târziu la spital, necesitând de urgență terapie intensivă. În multe cazuri, chiar dacă pacienții au ajuns să se vindece de infecția SARS CoV-2, leziunile pulmonare grave – lăsate de acest virus parșiv – au fost necruțătoare.
Zeci de decese la spitalele din județ
La Spitalul Orășenesc Ineu au fost internați în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2021 280 de pacienți pozitivi SARS-CoV-2. Dintre aceștia, 110 au fost transferați de la UPU Arad și 170 s-au adresat direct unității medicale. 26 de persoane au decedat.
La Spitalul Orășenesc Lipova au fost internați 34 de pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2. Aceștia au ajuns la spital prin intermediul UPU Arad. A fost înregistrat un singur deces.
La Spitalul de Boli Cronice Sebiș au fost internați 75 de pacienți. Dintre aceștia, 66 au ajuns prin intermediul UPU Arad și 9 prin camera de gardă a spitalului. Au fost înregistrate 8 decese. În momentul de față, situația se prezintă mult mai bine, cu puține cazuri, dar autoritățile ne avertizează că suntem în fața unui nou val, cauzat de varianta Omicron a coronavirusului.
În momentul de față, situația se prezintă mult mai bine, cu puține cazuri, dar autoritățile ne avertizează că suntem în fața unui nou val, cauzat de varianta Omicron a coronavirusului.
Lasă un comentariu