Mai multe instituții de învățământ din România au stabilit criterii de departajare a copiilor care se înscriu în clasa pregătitoare, considerate de unii părinți ca fiind discriminatorii.
Astfel, printre alte criterii specifice de departajare stabilite de consiliile de administrație ale școlilor, se numără şi istoricul rudelor de gradul I sau II ale copiilor cu unitatea de învăţământ.
Planul de şcolarizare aprobat la Colegiul Naţional „Preparandia-Dimitrie Ţichindeal” din Arad, pentru anul şcolar 2016-2017, cuprinde 3 clase pregătitoare cu un număr total de 75 locuri, iar din 29 februarie, când s-a dat startul înscrierilor şi până în prezent, au fost înscriși 115 copii.
„Înscrierea elevilor pentru clasa pregătitoare s-a finalizat vineri, 4 martie, urmând ca până miercuri, 9 martie să fie analizate toate dosarele, astfel încât copiii care nu vor fi declarați admiși, să poată fi înscriși la alte unități de învățământ”, a precizat directorul Colegiului Naţional „Preparandia-Dimitrie Ţichindeal”, Sorin Haiduc.
Începând cu anul şcolar 2016-2017, Colegiul Naţional „Preparandia-Dimitrie Ţichindeal” Arad nu are arondată circumscripţie şcolară. Preluând modelul altor licee pedagogice din țară aflate în aceeași situație, și aici Consiliul de Administrație al unității de învățământ a stabilit 7 criterii specifice de înscriere în învățământul primar.
Au prioritate la înscriere copiii care au, la data înscrierii, un frate/o soră elev/ă a Colegiului, cei care au un părinte angajat în cadrul Colegiului Naţional „Preparandia-Dimitrie Ţichindeal”, cei care au o rudă de gradul I sau II cadru didactic titular al școlii. La fel de norocoși sunt și copiii al cărui părinte își are locul de muncă în proximitatea unității de învățământ, sau cei în cazul cărora unul dintre părinți este absolvent al Colegiului. Un alt criteriu specific se referă la copiii care provin de la una din grădinițele de aplicație ale Colegiului Naţional „Preparandia-Dimitrie Ţichindeal, dar și cei care își au domiciliul stabil în proximitatea unității școlare.
e bataie de joc asta dle haiduc. sa va fie rusine!!
E inandmisibil sa impui astfel de criterii discriminatorii!!! Ce fac parintii care au domiciliul arondat acestei unitati de invatamant? Isi inscriu copii la scolile unde va exista bunavointa pentru a-i primi? De ce sa duc copilul la o scoala mult mai indepartata de domiciliu doar pentru ca Tichindeal si-a propus sa inscrie doar copii celor „de-ai casei”?