Criza medicamentelor antitermice și antiinflamatoare destinate copiilor, produse care lipsesc din farmacii, îngrijorează la cel mai înalt nivel.
Medicul arădean Adrian Wiener, deputat al USR PLUS, explică de ce s-a ajuns la o asemenea situație și îi cere ministrului Alexandru Rafila să intervină.
Iată ce a declarat Adrian Wiener:
„Medicamentele antitermice și antiinflamatoare, în special formulările pentru copii, lipsesc din farmacii. Suntem într-o criză a medicamentelor care tinde să decină ciclică și care are cauze multiple și necesită intervenții pe mai multe planuri:
– În primul rând politica de preț pentru medicamente, nerevizuită din 2009 – stabilirea unui preț de referință foarte mic, cel mai mic din Europa; acest model economic de reglementare conduce la retragerea unor medicamente de pe piață, descurajarea producerii lor de către producătorii români sau reticență în ceea ce privește depunerea autorizațiilor de punere pe piață pentru moleculele noi sau așa numitul “export paralel” – livrările intracomunitare
– Acum, odată cu distorsionarea lanțurilor de producție și fragmentarea piețelor la nivel mondial avem și o criză a materiilor prime pentru producerea medicamentelor și o creștere uriașă a costurilor acestora, pentru unele medicamente și de peste 300%.
– Uneori există deficiențe manageriale la unele spitale- sincope ale procedurilor de achiziție și epuizarea stocurilor pentru medicamente esențiale.
– Lipsa mecanismelor de monitorizare și control a implementării prevederilor legislative privitoare la notificarea discontinuității temporare sau permanente și, în final stabilitatea pieței farma din România. De multe ori raportările distribuitorilor angro referitoare la stocuri nu este relevantă cu privire la disponibilitatea medicamentelor în farmaciile care le solicită
– Nu există un mecanism de reacție standardizat în cazul “semnalelor de alarmă” – scăderea stocurilor sau notificări de discontinuitate temporară sau definitivă pentru anumite medicamente din parte deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață. Astfel, deși există instrumente de compensare – importul paralel, autorizația de nevoi speciale sau diligențe spre producătorii locali acestea nu sunt politici publice.
Ministrul Rafila trebuie să reacționeze responsabil pe toate aceste paliere și să nu vulnerabilizeze și mai mult pacientul român. Nu poate doar constata – este ministru într-un guvern cu o majoritate de 70%.”
Foto: Arhiva
Lasă un comentariu