Vremurile pe care le trăim nu sunt tocmai roz din perspectiva faptului că pandemia a făcut că stresul să pună stăpânire pe foarte mulţi oameni. În momentele de criză, organismul nostru consumă o mare parte din energie doar din cauza stresului. Astfel, toate vitaminele şi mineralele pe care le obţinem din hrana zilnică pot fi insuficiente pentru o funcţionare optimă a organismului.
În aceste situaţii se poate apela la vitamine şi minerale că suplimente naturale. Toate acestea au rolul de a ajuta la buna funcţionare a organismului nostru şi de a aduce o stare de confort, pe care toţi ne-o dorim.
Pentru a alege cele mai bune vitamine şi minerale este nevoie să cunoşti informaţii despre rolul lor în organism şi despre cum se aleg în funcţie de organismul pe care îl avem. Astfel că, poţi citi un ghidul cumparatorului cu informaţii foarte utile care să te ajute să alegi cea mai bună variantă pentru tine.
De ce avem nevoie de multivitamine?
Vitaminele sunt nutrienţi esenţiali ce au rolul lor în metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor şi mineralelor, menţinerea barierei de apărare la nivelul mucoaselor, creşterea rezistenţei la infecţii, sinteza unor structuri indispensabile (acizi nucleici şi nucleoproteine din moleculă de ADN, enzime, factori de coagulare), procesele de oxidare (efect antioxidant) şi aterogeneza (efect antiaterogen).
Multivitaminele au un rol esenţial în ceea ce priveşte buna funcţionare a organismului nostru, concentrându-se pe reglearea proceselelor metabolice din organism.
Organismul nostru are nevoie constant de minerale şi vitamine, însă perioadele critice ce necesită mai multă altentie din acest punct de vedere sunt reprezentate de: perioada copilăriei, adolescența, sarcina sau doar instalarea unui anotim răcoros.
Vitamine pentru stres
Este ştiut faptul că vitaminele joacă un rol important în lupta cu stresul şi presiunile zilnice. Stresul şi supraîncărcarea ne supun unor uzuri nervoase şi ne provoacă o dispoziţie proastă, însă, datorită vitaminelor, acestea pot fi ţinute sub control sau doar diminuate.
L-teanina este un amino-acid întâlnit în ceai, ce are efect calmant, reducând răspunsul psihologic la stres. Acesta creşte şi nivelul neurotransmiţătorului GABA, fiind cel care induce starea de calm.
În acelaşi timp, corpul este protejat de neurotoxinele aflate în mediul înconjurător. Un supliment obişnuit de teanina este de 50 – 200 mg.
Provenienţa vitaminelor
Pe lângă efectele pe care vitaminele le produc, atenţia trebuie să pice şi pe sursa lor de provenienţă. Datorită acestui aspect, pot fi identificate două tipuri de vitamine şi minerale: sintetice sau naturale.
Vitaminele sintetice sunt dezvoltate în laboratoarele farmaceutice prin intermediul reconstrucţiei chimice a moleculelor, în timp ce vitaminele naturale sunt exatrse din fructe, legume sau animale.
Principalul element capabil să diferenţieze aceste două categorii nu este numai provenienţă, ci şi modul în care vitaminele sau mineralele acţionează asupra organismului.
Vitaminele şi mineralele naturale sunt localizate în tractul digestiv şi asimilate la nivelul intestinului subţire de receptori specifici, în timp ce vitaminele de provenienţă sintetică sunt dezvoltate pentru a replică acţiunea celor naturale asupra organismului.
O dietă echilibrată este creionata cu ajutorul unui complex de vitamine şi minerale capabile să întregească un ritm sănătos al vieţii.
Un exemplu simplu ce vă va confinge că vitaminele nu trebuie să excludă o dietă echilibrată este chiar calciul. Calciul şi magneziul reprezintă un complex complet de vitamine şi minerale pentru oase, însă nu vor fi absorbite fără vitamina D.
Cele mai bune vitamine pentru epuizare şi oboseală
Te simţi obosit tot timpul? Pe lângă faptul că oboseala cronică are capacitatea de a-ți afecta viaţa socială, aceasta slăbeşte imunitatea şi creează mediul propice de instalare a bolilor, a insomniilor, dar şi a depresiilor.
Suplimentele alimentare ce au în compoziţie vitaminele A, B, C, D, E şi mineralele: calciu, magneziu, fier şi zinc reprezintă cele mai bune vitamine și minerale, ce sunt capabile să vă aducă energia şi imunitatea la un nivel superior.
Tipuri de multivitamine
Multivitaminele se administrează în mod diferit în funcţie de vârsta pe care o are persoană care le administrează.
Acestea sunt disponibile sub formă de capsule, tablete, pudră sau chiar lichid.
În general, dacă dorim să fecm o diferenţiere din punct de vedere al sexului, majoritatea adulţilor au aceleaşi necesităţi nutriţionale.
Însă, există şi câteva excepţii ce întăresc această regulă.
De exemplu, potrivit Institutului Naţional de Sănătate, femeile cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani au nevoie de 18 mg de fier, în timp ce bărbaţii de aceeaşi vârstă au nevoie doar de 8 mg.
Dacă vorbim de complexe de vitamine şi minerale pentru copii, dozarea, cât şi forma acestora diferă, astfel vitaminele şi mineralele pentru copii sunt masticabile, aromatizate şi administrate în cantităţi diferite, în funcţie de nevoi.
Multivitaminele pentru persoanele în vârstă sunt similare cu cele ale adulţilor, însă cu niveluri mai ridicate ale anumitor nutrienţi importanţi pentru seniori, capabile să satisfacă nevoile importante ale acestora, cum ar fi: calciu, vitamina D sau magneziu.
Lasă un comentariu