Atunci când terenurile agricole sau grădinile sunt pregătite pentru un nou sezon agricol, acestea sunt arate sau săpate, pentru a fi curățate de buruieni, iar pământul să fie aerat. Același lucru este necesar și atunci când gazonul de iarbă este pregătit pentru un nou sezon. În cazul gazonului, însă, nu se folosește plugul sau sapa, ci un scarificator, care are același rol, de a curăța terenul de buruieni și a aera solul.
Așadar, dacă ai și tu un gazon de iarbă și vrei să fie cât mai bine îngrijit și cât mai arătos, trebuie să știi că ai nevoie de un scarificator. Acesta, chiar dacă este folosit doar de câteva ori pe an, este absolut indispensabil.
Dacă plănuiești să-ți achiziționezi un scarificator pentru gazon, trebuie să știi că acestea sunt de mai multe feluri, în funcție de felul în care este alimentat: manual, electric sau cu motor termic (alimentat cu benzină).
Evident, ca la atâtea alte scule sau aparate, scarificatorul manual este cel mai ieftin. Acesta folosește, însă, munca manuală și forța fizică a celui care-l utilizează ca principal „motor”. Dacă vrei să te simți, totuși, ca în secolul 21, și nu ca pe vremea bunicilor și străbunicilor, atunci nu vei alege un scarificator manual, care are nevoie de forța ta pentru a împinge mașina și lamele prin iarbă.
Așadar, cea mai bună opțiune este un scarificator acționat electric sau unul pe benzină. La fel ca la mașinile de tuns iarba, totul depinde de felul în care-l folosești și de suprafața pe care-l folosești. Cu siguranță, însă, orice fel de model ai alege, acestea sunt mai ușor de folosit decât cele manuale.
Tot la fel ca la mașinile de tuns iarba, scarificatoarele electrice sunt limitate de distanța față de o sursă de alimentare și de inconvenientul cablului electric. În schimb, un scarificator pe benzină te va feri de problemele de acest gen și este mult mai flexibil cu privire la distanța pe care o poți parcurge când îl folosești. În plus, multe scarificatoare sunt 2 în 1 sau chiar 3 în 1, atunci când sunt acționate cu motor termic. Acestea vor și aera pământul. Grație unor role separate, aceste scarificatoare și aeratoare vă vor permite o îngrijire mai precisa a gazonului. Scarificarea se face mai ales primăvara și toamna, dar aerarea se poate face oricât de des.
În general, un scarificator va avea între 14 și 20 de lame. Cu cât mai multe, cu atât mai bine, întrucât va putea aduna mai multe materii organice la o singură rulare. De asemenea, calitatea materialului lameelor este importantă (oțel inoxidabil, oțel temperat, etc.), deoarece acest lucru va afecta cât timp te poți aștepta să rămână ascuțite.
Unele scarificatoare vor avea lame care pot fi înlocuite individual. Acest lucru îți va permite să economisești timp și bani și te vei asigura că scarificatorul tău are o viață lungă!
Când vine vorba de lățime și adîncime de tăiere, multe scarificatoare vor tăia doar suprafața gazonului (la câțiva milimetri adâncime). Modelele mai performante, însă, au diferite niveluri de reglare a adâncimii de lucru, pentru o penetrare mai adâncă, de până la 2,5-5 centimetri adâncime. Acest lucru îți va permite să folosești scarificatorul și ca aerator.
Așadar, dacă vrei rezultate cât mai bune, ia în considerare un scarificator care oferă o adâncime reglabilă, astfel încât să poți găsi ceea ce este potrivit pentru gazonul tău.
La capitolul lățime de tăiere, aceasta depinde de lățimea benzii rotative pe care sunt montate lamele. Cu cât aceasta este mai lată, cu atât mai multă peluză poate fi acoperită la o singură rulare. Deci mai puține lungimi de gazon de făcut.
Utilizarea este deosebit de importantă dacă ai o peluză mai mare, deoarece vei folosi scarificatorul pentru o perioadă mai lungă! Ia în considerare poziția mânerelor și dacă au o prindere confortabilă, capacitatea sacului de colectare, deoarece acest lucru va afecta cât de des trebuie să te oprești pentru a-l goli și, în final, greutatea unui scarificator, deoarece acest lucru va afecta cât de ușor este să propulsezi mașina prin grădina ta.
Și dacă tot am vorbit despre coșul de colectare, e important ca acesta să fie dintr-un material rezistent la condiții meteorologice și la enzimele plantelor. Capacitatea lui este, de asemenea, relevantă. În plus, multe scarificatoare au cadre de oțel care protejează coșul.
Lasă un comentariu