Într-o epocă în care avansul tehnologic progresează într-un ritm mai alert ca niciodată, televizoarele sunt printre puținele produse electrice sau electronice care țin pasul cu domeniul computerelor și al telefoanelor mobile. Chiar dacă multă lume le-a cântat prohodul, anunțând că tocmai computerele și telefoanele le vor aduce la dispariție, televizoarele rămân în topul preferințelor în materie de divertisment în întreaga lume. Asta și pentru că au știut să se adapteze și să profite și să se alieze tocmai cu tehnologia care, teoretic, ar fi trebuit să-i aducă sfârșitul.
Dintr-un aparat care era capabil doar să retransmită producții tv clasice, televizorul a devenit unul care reproduce conținut online și un maxi-computer, care poate naviga pe internet la fel de bine ca un computer sau telefon inteligent. Astfel, TV-ul completează nevoile într-o casă, în loc să devină dispensabil, cum se preconiza.
La urma urmei, e mult mai comod, mai practic și mai plăcut să urmărim seriale sau filme pe televizor, decât am face-o pe tabletă, laptop sau telefon. Printre altele, desigur.
Concurența acerbă de pe această piață și tocmai avansul tehnologic de care a beneficiat, face ca televizoarele să devină din ce în ce mai performante, dar nu și din ce în ce mai scumpe, cum te-ai fi așteptat. În prezent, se găsesc televizoare LED smart chiar pentru toate buzunarele. Așadar, dacă ești în căutarea unui tv led inteligent dar ieftin, să știi că ai destule opțiuni.
Televizoarele inteligente dar ieftine există, dar trebuie să știi la ce caracteristici să fii atent atunci când cumperi unul și să nu te lași „furat” de trucurile de marketing ale producătorilor, menite să scumpească produsul sau să-ți ofere funcționalități de care nu ai neapărat nevoie.
De ce trebuie, așadar, să ții cont, la cumpărarea unui televizor, pentru a fi sigur că achiziționezi cel mai bun televizor pentru tine:
1. Unele specificații sunt făcute doar să „impresioneze”
Ca regulă generală, obiectivul principal al listei de specificații ale unui televizor este să te bombardeze cu termeni și numere confuze în încercarea de a te face să accepți „creșterea” de preț și să cumperi un model cât mai scump. Singurele cifre care ar trebui să conteze pentru tine, însă, sunt dimensiunile ecranului și numărul de porturi ale televizorului.
De aceea, cel mai bine e să ignori complet lista de specificații și să te ghidezi doar după dimensiuni și număr de porturi.
2. Mărimea contează? Da!
Încearcă să cumperi cel mai mare televizor posibil pe care ți-l permite bugetul. Astfel, pentru un dormitor, caută televizoare ieftine cu diagonala de cel puțin 101 centimetri (40 de inci), iar pentru sufragerie televizoare cu diagonala de peste 125 de centimetri. De altfel, mai mult decât orice alte caracteristici, precum rezoluția 4K, HDR, Smart TV sau orice altceva, creșterea diagonalei televizorului este cel mai bun lucru pe care să cheltuiești bani atunci când vine vorba de un tv led ieftin.
3. Merită să alegi 4K și HDR?
Televizoarele cu rezoluție 4K devin din ce în ce mai „banale” – deja noul obiectiv al producătorilor și noul lor pariu este cel al televizoarelor 8K. Acestea sunt cunoscute și ca UHD (Ultra High Definition), având de patru ori mai mulți pixeli decât televizoarele cu rezoluție standard de 1080p. Asta sună bine, dar în realitate este greu să-ți dai seama de diferența de claritate între un televizor 4K și un televizor HDTV bun.
Pe de altă parte, televizoarele 4K sunt ușor de fabricat în prezent, deci prețul acestora scade constant. Mai mult, apariția pe scară largă a acestor modele, face ca cele cu o calitate a imaginii inferioară să devină adevărate chilipiruri.
4. Fii atent la numărul și tipul de porturi disponibile
Acest lucru este cel mai simplu, pentru că majoritatea accesoriilor care pot fi conectate la televizor o fac prin porturi HDMI sau USB. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Așadar, contează doar câte porturi HDMI și USB are acel tv led ieftin pe care îl cauți. Dacă are și un cititor de carduri, cu atât mai bine, dar aceasta nu este o condiție sine qua non.
5. Smart TV? Aproape orice televizor poate fi smart
Deși tot mai frecvente și deja devenite standard, televizoarele SMART tv tind să fie mai scumpe decât un televizor LED normal. Dacă ai de ales între un tv LED ieftin și un Samung smart tv mai scump, la aceleași dimensiuni, nu merită să alegi smart TV-ul. De ce? Cu o bună conectivitate vei putea folosi un dispozitiv extern pentru a te conecta la internet. Chromecast e o soluție, de exemplu. Și cam orice dispozitiv folosești pentru a accesa internetul se va descurca mult mai bine decât televizorul tău la asta.
Lasă un comentariu