În contextul actual, România se află în situația de a pierde anumite investiții din partea companiilor străine. Există totodată și riscul ca și mai multe companii să se retragă în viitor sau să nu aleagă România ca o țară propice investițiilor.
Cu toate acestea, țara are destul de multe avantaje prin intermediul cărora poate atrage sau mai bine zis inspira investiții din partea companiilor străine.
Exploatarea avantajelor existente
Există mai multe avantaje pe care țara le poate exploata pentru a promova investițiile din partea companiilor străine:
- Locația strategică și accesul la o piață bogată – membru al UE, România poate oferi companiilor acces la întreaga piață UE, dar în același timp la o piață locală destul de bogată. Dezvoltatorii de pacanele și jocuri de noroc online în general par să investească din ce în ce mai mult în România în ultimii ani. Totodată, accesul la Marea Neagră oferă acces investitorilor și altor piețe, precum Moldova, întreaga regiune balcanică, dar și Turcia.
- Talent local și costuri competitive pe piața muncii – România se bucură de talent local recunoscut aproape la nivel internațional, în special pentru abilitățile tehnice – țara are un sector IT incredibil de bogat. Totodată, România oferă costuri competitive pentru angajatori în comparație cu alte țări din UE, devenind astfel o locație cât se poate de atractivă pentru investitorii străini.
- Independența energetică – spre surprinderea multora, România este una dintre cele mai independente țări din punct de vedere energetic. Doar 28% din energia necesară țării este obținută prin importuri din diferite alte zone. Media europeană este de 57%, deci situația României este una foarte bună, oferind totodată oportunități și stabilitate în sectorul energetic.
- Avantaje privind taxele și impozitele – România aplică un sistem de taxe care favorizează investițiile în sectorul industrial, dar și pe cele în companii și inițiative tip start-up. De fapt, România are taxe foarte mici pentru companii, printre cele mai mici din întreaga Uniune Europeană.
Sectoare care pot atrage investiții
În România, sectoarele principale care pot atrage investiții sunt dezvoltarea de software și servicii IT, transport și logistică, electronice, agricultură, apărare și securitate, energie și sănătate.
Toate acestea se află într-o stare bună, dar mai ales într-o stare care poate produce profitabilitate semnificativă dacă ar exista investiții din partea companiilor străine.
Cum poate inspira România investițiile străine?
Există mai multe moduri prin care țara ar putea promova prezența companiilor străine pe teritoriul său:
- Atenție sporită asupra educației și dezvoltării abilităților – o mare parte din proprietarii și administratorii de afaceri pun accentul pe importanța dezvoltării sistemului educațional, dar mai ales a abilităților pentru a facilita accesul la capital uman.
- Dezvoltarea infrastructurii – în special în cazul transportului, regiunile subdezvoltate ar beneficia de foarte mult ajutor dacă infrastructura ar fi cel puțin actualizată. Acest lucru poate promova îmbunătățirea productivității.
- Eficientizarea birocrației – eficiența administrațiilor publice lasă de dorit în România. Țara ar trebui să pună mai mult accent pe eficientizarea procesului birocratic, evident ținta finală fiind un proces mult mai digitalizat. În timp ce Europa poate realiza o mare parte din activități exclusiv online, România încă este țara dosarului cu șină.
- Îmbunătățirea structurilor de investiții – deși România are implementate diverse fonduri și programe de ajutor oferite chiar de stat pentru ca afacerile să acceseze fonduri UE, sistemele din spate nu implică o executare prea bună. Totodată, monitorizarea desfășurării proceselor de accesare a fondurilor lasă de dorit.
Nu în ultimul rând, există griji din partea investitorilor străini privind și independența judiciară a mediului afacerilor. Lipsa acestei independente, evidențiată deseori prin nivelul oarecum ridicat de corupție, reduce drastic încrederea investitorilor în România.
Cu alte cuvinte, există multe lucruri pe care țara le-ar putea face pentru a atrage mai multe investiții din partea companiilor străine. Talent local exist, huburi tehnologice există, dorință există – trebuie în schimb adresate probleme precum infrastructura, accesul la fonduri EU, independența judiciară, dar și birocrația, printre altele.
Photo 1 by Tudor Baciu on Unsplash
Photo 2 by Winston Tjia on Unsplash
Lasă un comentariu