Pentru mulți dintre alergători, dorința de a participa la un maraton este o provocare personală, iar motivele sunt diverse. S-ar putea să vreți să vă testați noii skechers sau să vă demonstrați că puteți atinge o anumită distanță sau un anumit traseu. Poate că v-ați înscris la maraton doar pentru că un prieten v-a convins sau poate că v-ar plăcea să slăbiți, să aveți un stil de viață mai sănătos sau pur și simplu să alergați pentru o cauză caritabilă.
Oricare ar fi motivul dumneavoastră, țineți-l în focus și amintiți-vă de el de cât mai multe ori în lunile care urmează. Când picioarele vă sunt obosite sau vremea devine mai capricioasă, menținerea motivației vă va ajuta să vă țineți de rutina de alergare. De asemenea, fiți conștienți de limitele proprii. Cei 42 de kilometri dintr-un maraton vă expun la un risc semnificativ de accidente, comparativ cu alergările zilnice din cartier. Astfel, cel mai indicat este să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice program de antrenament.
Una dintre cele mai frecvente cauze de accidentare este construirea greșită a kilometrajului săptămânal. Așa că nu subestimați importanța alergării consecvente a cel puțin 20-30 de kilometri pe săptămână în mod regulat înainte de a vă angaja la antrenament pentru un maraton. Poate la început veți alerga câteva curse mai scurte de 5 km, 10 km sau chiar un semimaraton. Aceasta este o modalitate excelentă de a vă pregăti fizic și mental pentru un prim maraton.
Alegerea unui maraton undeva, aproape de casă vă poate oferi avantajul terenul familiar cu posibilitatea de a alerga pe drumuri pe care le cunoașteți. Pe de altă parte, alegerea unei curse într-o locație mai îndepărtată vă poate scoate din zona de confort și vă poate provoca cu adevărat nivelul de motivație.
Majoritatea planurilor de antrenament pentru un maraton variază de la 12 la 20 de săptămâni. Alergătorii începători ar trebui să urmărească să-și crească kilometrajul săptămânal până la 50 de kilometri în cele patru luni care au precedat ziua cursei. Trei până la cinci alergări pe săptămână sunt suficiente. Marea majoritate a acestor alergări ar trebui făcute într-un ritm relaxat și nicidecum unul extrem de alert.
Făcând aceste alergări într-un ritm substanțial și mai lent decât de obicei, vă crește încrederea, îi permite corpului să se adapteze la distanțe mai lungi și vă învață să ardeți grăsimile pentru combustibil.
Sesiunile de cardio reprezintă un element opțional de incorporat în programul dumneavoastră de antrenament. Vă poate crește capacitatea aerobică și vă poate face să vă simțiți că alergați mai ușor, deci cu siguranță ar trebui să le încercați.
Permiteți întotdeauna corpului să se încălzească și să se “răcească” cu câțiva kilometri ușori la începutul și la sfârșitul oricărui antrenament. Acesta este probabil cel mai important aspect, deoarece lasă corpul să revină treptat în starea inițială de repaos fără a suporta un șoc.
Indiferent dacă alergați în scopuri recreative sau dacă vă antrenați pentru un maraton, adidașii damă potriviți asigură o fundație solidă pentru un antrenament reușit. Întregul tău corp este susținut de picioare, deci de ce să nu investiți puțin timp pentru a investiga cei mai comozi adidași damă gen skechers?
S-ar putea să vreți să verificați și secțiunea adidași pentru barbati în cazul în care nu găsiți ceva potrivit. În cele din urmă, este esențial să găsiți perechea potrivită care vi se va potrivi și vă va completa stilul dumneavoastră de alergare.
Cât ar trebui să vă țină pantofii de alergat? În general, o pereche de adidasi dama ar trebui să dureze aproximativ un an de zile pentru alergătoarele obișnuite, așa că nu investiți foarte mulți bani pe aceasta. Aruncați o privire la pantofii dumneavoastră și verifică dacă tălpile intermediare și exterioare sunt comprimate sau uzate. Dacă sunt, asta poate însemna poate că a venit timpul pentru o nouă pereche de adidași damă.
Aproape toate maratoanele includ stații de hidratare și prim-ajutor de-a lungul cursei. Dacă intenționați să cărați o sticlă cu apă cu dumneavoastră în ziua cursei, cumpărați o sticlă sau o centură pentru hidratare cu mult timp înainte și obișnuiți-vă să alergați cu ea. Nu încercați niciodată ceva nou în ziua cursei.
Hidratați-vă bine timp cu câteva zile înainte de maraton. Beți un pahar mare cu apă înainte de a merge la culcare cu o seară înainte de ziua cursei și mai beți încă unul înainte să înceapă, dimineața. Mâncați un mic dejun simplu, bogat în carbohidrați cu câteva ore înainte de începerea cursei – covrigi, fulgi de ovăz, batoane și fructe, toate sunt potrivite. Dacă intenționați să alergați pe muzică, verificați de dinainte dacă căștile sunt permise sau nu, deoarece nu toate maratoanele le permit. Alergarea cu căști poate fi periculoasă dacă nu auziți ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, mai ales dacă nu sunteți pe un traseu controlat din toate punctele de vedere. Totodată, s-ar putea să nu puteți fi atentă la ceilalți alergători, deci cel mai bine e să întrebați și să vă asigurați.
Lasă un comentariu