
Președintele Statelor Unite a făcut un pas înapoi miercuri în haosul declanșat pe burse și piețe, dar pericolul nu a fost depășit, iar companiile germane își schițează deja planuri B pentru viitor.
- Aplicarea tarifelor „reciproce” crescute a fost suspendată pentru 90 de zile (cu excepția Chinei), pentru a permite negocierile. În această perioadă se aplică noul tarif universal de zece procente.
Dacă Trump nu renunță la taxele majorate cu 20%, motoarele producătorului german Deutz vor fi inițial mult mai scumpe în SUA, avertiza, Sebastian Schulte, CEO-ul companiei cu sediul în Koln, cu o zi înainte ca Trump să dea înapoi.
„Efectele imediate ale tarifelor vor fi transferate clienților”, a spus acesta, citat de publicația Handelsblatt.
„Nu putem să construim o producție locală, cu orice preț”
Aplicarea tarifelor mărite, măsură momentan suspendată, nu va afecta imediat afacerile companiei listate la bursă, cu o cifră de afaceri de aproape două miliarde de euro, spune șeful Deutz. Concurenții acesteia provin din Marea Britanie și Japonia, dar și aceștia ar fi afectați de creșterea taxelor vamale americane.
Nici clienții din SUA nu ar putea trece la oferte locale, într-un timp scurt. Acest lucru ar necesita reproiectarea mașinilor de construcție și agricole, pentru care Deutz furnizează motoarele. „Asta ar dura câteva luni”, a spus Schulte.
Deutz generează un sfert din vânzările sale în SUA. Potrivit lui Schulte, aproximativ jumătate din activitate va fi afectată de tarife, cealaltă jumătate este crearea de valoare locală, de exemplu în servicii.
Deutz nu își planifică în prezent relocarea propriei producții în SUA. „Nu putem să construim o producție locală, cu orice preț. Cantitățile sunt prea mici pentru asta”, a explicat Schulte.
Din cele 160.000 de motoare pe care Deutz le construiește anual, aproximativ 30.000 merg în SUA.
Deutz se apucă de afaceri cu arme
Deutz AG este un producător german listat la bursă, de motoare diesel, pe gaz, hidrogen și electrificate. Are sediul la Köln și e cea mai veche fabrică de motoare din lume, fiind fondată în 1864. Compania este deținută în totalitate de acționari (din decembrie 2023).
Produsele companiei se regăsesc în mașini de construcții, compresoare, vehicule comerciale, autobuze, mașini agricole, vehicule industriale și transportoare și nave. În plus, compania oferă servicii complete sub formă de furnizare de piese de schimb, asistență pentru clienți cu reparații și servicii de întreținere.
CEO-ul Deutz, Schulte, crede că mulți clienți americani vor cumpăra multe bunuri acum, înainte ca prețurile să crească din cauza tarifelor. În al treilea și al patrulea trimestru, cererea ar putea scădea, din cauza acestui „efect de anticipare”.
Deutz construiește în prezent o rețea mare de servicii în America. Dacă o mașină se defectează, compania își propune să ajute fiecare client, în termen de trei ore. Problema este lipsa de muncitori, că „nu putem găsi oameni”, s-a plâns Schulte.
Dacă vânzările în SUA scad din cauza tarifelor vamale crescute, va apărea o nouă oportunitate pe piața internă germană: industria de apărare. „Vrem să continuăm să creștem acolo”, a spus Schulte. Până acum, Deutz a furnizat serii mici pentru aplicații militare, dar acum aplică și pentru licitații mai mari pentru vehicule protejate cu roți, cum ar fi transportoare blindate de personal.
„Practic, motoarele noastre îndeplinesc cerințele militare”, spune Schulte. La urma urmei, motoarele Deutz sunt folosite și la mașinile de construcții sau vehiculele miniere și pot rezista la sarcini grele și la temperaturi extreme.
Cu toate acestea, compania va genera doar aproximativ 50 de milioane de euro în vânzări din acest segment în acest an, cu o cifră de afaceri prognozată de 2,1 până la 2,3 miliarde euro.
„Rețeta succesului? Inovație”
La fel ca Deutz AG, multe companii germane trebuie să găsească în prezent o modalitate de a face față tarifelor mari din SUA, dacă acestea vor fi aplicate.
Șeful producătorului de cântare, Bizerba, Andreas Wilhelm Kraut, a declarat pentru Handelsblatt: „O treime din produsele pe care le fabricăm le vindem în SUA. Restul le furnizăm în Germania și Serbia. Acest lucru pune presiune pe costurile noastre”.
Există contracte de furnizare existente cu clienții, dar spațiul de negociere este limitat. „Avem clienți importanți, cărora nu le putem dicta prețuri”, a explicat Kraut.
Producătorul de cântare Bizerba, cu sediul la Balingen, în landul Baden-Württemberg, s-a impus ca o afacere de familie pe piața americană și funcționează în SUA de peste 40 de ani. Posibilele tarife ale lui Trump vor fi o problemă. Proprietarul Andreas Kraut explică cum are de gând să salveze afacerea.
„Rețeta succesului? Inovație”, spune Andreas Wilhelm Kraut, într-un interviu pentru Handelsblatt. Compania de dimensiuni mijlocii a fost primul producător care și-a integrat cântarele de precizie în sistemele IT ale retailerilor, câștigând clienți mari lanțuri de supermarketuri.
„Am putea reloca producția în SUA în câteva luni”
Kraut, care este a cincea generație a familiei sale care conduce compania fondată în 1866, a dezvoltat el însuși afacerea din SUA, de-a lungul anilor. Astăzi, aceasta reprezintă un sfert din cifra de afaceri totală, de 800 de milioane euro.
Războiul comercial mondial aduce companiei probleme absolut noi. Cu greu va fi posibil să se compenseze sarcina suplimentară mare a tarifelor, cu creșteri de preț. „Acest lucru ridică provocări pentru calculele noastre”, spune Kraut, precizând însă că are deja un plan B, pentru a-și asigura afacerea în SUA.
Este deja a doua oară când tarifele punitive ale lui Trump i-au afectat afacerile din SUA – mai întâi au lovit locația de producție China, acum Serbia. În Germania, între timp, doar cântarele de înaltă calitate sunt produse practic manual: „Produsele standard cu volume mari nu mai pot fi fabricate economic în Germania”, spune Kraut.
„În timpul primului său mandat, încă expediam echipamente din China în SUA”, a spus el, referitor la Trump și anterioarele sale măsuri. „Când au fost impuse tarife asupra Chinei, am relocat această producție în Serbia”. Andreas Kraut s-a declarat surprins de nivelul tarifelor ce urmau să fie aplicate Serbiei, înainte de pauza de respirație decisă ieri de administrația americană.
„Nu putem înțelege deloc cum se calculează acest tarif ridicat, pentru o țară atât de mică din Europa de Est”, a explicat el. Acum, Bizerba se teme din nou de politica tarifară a Casei Albe și ia în considerare relocarea producției în SUA, care ar putea avea loc în câteva luni. Dar Andreas Kraut vrea să aștepte și să vadă ce se întâmplă, mai departe, cu tarifele punitive propuse de Donald Trump.
Notă: Articolul a apărut și în HotNews
Lasă un comentariu