Eugen Bora este un tânăr binecunoscut multora dintre arădeni. Ceea ce se știe, însă, mai puțin despre Eugen Bora este legat de pasiunea sa pentru „spotting”. O pasiune materializată în imagini spectaculoase, despre care ne povestește chiar autorul:
„Pasiunea pentru poze a apărut în urmă cu mai bine de 20 de ani, când m-am mutat cu familia în zona aeroportului . Eu eram deja pasionat de aviaţie de mic, iar atunci am descoperit că mai sunt amatori de poze cu avioane în ţară, şi aşa am devenit membrul unei comunităţi de pasionaţi de spotting. Am început cu un aparat simplu, compact, iar ulterior am achiziţionat altele mai performante, pe măsură ce acestea apăreau pe piaţă.
Am descoperit însă că la Aeroportul nostru traficul aerian era foarte redus şi astfel m-am orientat spre cer, acolo unde traficul este mult mai semnificativ, însă mai puţin vizibil. Astfel, am ajuns să cunosc ce avioane şi ce companii aeriene ne survolează, la înălţimi de peste 10.000 de metri.”
De la „tot ce zboară” la „rarități sau lucruri spectaculoase”
„Mi-am dorit să văd acele avioane mai îndeaproape şi să le arăt şi celorlalţi pasionaţi din ţară”, continuă să ne povestească Eugen Bora, adăugând: „Dacă la început pozam «tot ce zboară», acum sunt mult mai selectiv şi pozez doar raritaţi sau lucruri spectaculoase.
Am surprins avioane care făceau poze la rândul lor, avioane militare (cargo şi de vânătoare), baloane cu aer cald, avioane radar, etc., etc.
Dintre raritaţi menţionez unicul Antonov AN-225, cel mai mare avion cargo din lume, echipat cu 6 motoare, surpins în pandemie (fiind singurul avion care survola România la acea oră) în intervalul de 1 secundă cât a trecut printr-o gaură de nori deasupra Aradului. Se ştie că acest avion a fost distrus de către ruşi la începutul războiului din Ucraina.
Un alt eveniment surprins a fost un avion de pasageri care a zburat cu trenul scos (defecţiune tehnică) de la plecare (nordul Europei) până la sosire (aeroport din zona Mării Mediterane).”
Cel mult o dată-n viață!
Eugen Bora a reușit să surprindă și o imagine nesperată, rară, cu două avioane deplasându-se simultan pe fundalul lunii pline.
„Recent am avut privilegiul de a surprinde două avioane, simultan pe o lună plină, ceea ce este o mare realizare personală, aşa ceva fiind posibil cel mult o dată-n viaţă. Tocmai răsărise luna şi am observat o dâră groasă care se îndrepta către ea, am intrat rapid în casă după aparat şi în 5 secunde am apăsat pe declanşatorul aparatului foto, fără să am timp de vreun reglaj suplimentar. Mare a fost surpriză să descopăr că erau nu unul, ci două avioane surprinse pe discul lunii pline. Sincer, nu ştiu şi nici nu am văzut vreo fotografie de acest gen pe site-urile de specialitate”, ne-a declarat Eugen Bora, care ne-a pus la dispoziție și o galerie foto impresionantă:
Lasă un comentariu