De azi spunem „PA” plictiselii în tramvai! Sute de cărți își așteaptă cititorii în mijloacele de transport în comun!

De azi spunem „PA” plictiselii în tramvai! Sute de cărți își așteaptă cititorii în mijloacele de transport în comun!

Promovarea culturii prin orice mijloace! Asta și-au propus Consiliul Județean Arad și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, care au dat viață unui proiect menit să atragă călătorii din mijloacele de transport în comun spre lectură.

Peste 100 de garnituri de tramvai vor fi „aprovizionate”, începând de mâine, cu coşuleţe în care vor fi puse cărţi.

„Cum majoritatea arădenilor folosesc mijloacele de transport în comun, am făcut acest pas, am dotat tramvaiele cu cărţi, astfel încât să venim noi în întâmpinarea iubitorilor de lectură. Există riscul ca aceste cărţi să fie luate acasă de arădeni, e şi normal pentru că o călătorie durează relativ puţin, dar avem rugămintea ca aceste cărţi să fie returnate, odată ce sunt citite”, a declarat Claudia Boghicevici.

Claudia Boghicevici, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Arad, împreună cu Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene, şi cu Petru Cuvineanu, directorul tehnic al Companiei de Transport Public au efectuat, marți, o călătorie de probă, pentru a vedea impactul proiectului asupra arădenilor.

„Arădenii au primit bine acest proiect, chiar au fost plăcut surprinşi. Pentru început, eu le-am propus «Puterea prezentului», de Eckhart Tolle, o carte interesantă. Dar, bineînţeles, fiecare poate citi ce-i place. De aceea, în «coşul literar» din tramvaie se va găsi o varietate de cărţi, sperăm că pe gustul fiecăruia”, a completat Claudia Boghicevici.

Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene, subliniază că „ideea de bază este promovarea culturii. Biblioteca are un proiect mai vechi, «Cărţile se întorc acasă», care este întregit prin acest nou proiect, iniţiat de Consiliul Judeţean. Tramvaiul nu trebuie să fie doar un spaţiu de transport, ci unul complex, în care să se regăsească inclusiv cultura. Dorim să îi provocăm pe arădeni să prindă gustul pentru cultură. Sigur, există riscul ca aceste cărţi să fie luate acasă. Foarte bine. Înseamnă că le-a plăcut cartea. Dar, trebuie să existe un circuit al cărţii în natură. Ideal ar fi ca arădenii care duc cărţile acasă să le citească să le şi aducă înapoi, la Bibliotecă, iar noi să întregim circuitul şi să le readucem în tramvaie şi autobuze”.

„Ne dorim un transport în comun modern şi civilizat. Introducerea cititului în mijloacele de transport în comun poate contribui la creşterea acestor cerinţe. Ieea de a aduce cultura înspre cetăţean este foarte bună, iar Compania de Transport s-a raliat la acest proiect şi a pus la dispoziţia organizatorilor tramvaiele şi autobuzele noastre”, a afirmat, la rândul său, Petru Cuvineanu, directorul tehnic al Companiei de Transport Public Arad.

Zilnic 20 de voluntari se vor ocupa cu promovarea acestui proiect. Stocul de cărţi va fi reînnoit la fiecare două săptămâni sau ori de câte ori este nevoie.

Cărţile puse la dispoziţia arădenilor provin din donaţii, iar proiectul va fi implementat inclusiv în autobuzele ce parcurg judeţul, pe rute mai lungi.

  1. o prostie imensa , inventata de madam boghiu
    care nu a mai urcat de multa vreme intr-un tramvai
    pentru ca ,daca ar fi facut acest lucru , ar fii vazut ca 60-70 % din calatori sant cu telefonul in mana , si ori se joaca , ori navigheaza pe net sau pur si simplu isi verifica facebookul .
    asa ca acele carti sant niste obiecte inutile si nu se va atinge nimeni de ale .

    Raspunde
  2. Felicitari pentru actiune doamna Boghicevici. Apreciez foarte mult ca este cineva care se gandeste si la viitorul copiilor nostri.Ei trebuie si sa citeasca nu doar sa stea pe facebook.

    Raspunde
  3. Probabil o sa treaca putin timp pana cand cetatenii dornici de citit, oriun de si oricand, vor lua la rasfoit aceste carti.Cred ca, vor exista persoane care vor cauta cu nerabdare un astfel de tramvai, chiar si din pura curiozitate.
    Ne bucura foarte tare un astfel de proiect pt Arad si o felicit pe dna vicepresedinte CJ, Claudia Boughicevici, pentru ideea excelenta.

    Raspunde
  4. Eu apreciez inițiativa, ma bucur când cineva face câteva ceva pt celălalt. E ușor doar sa critici si sa nu faci nimic util.Asa suntem noi… ca e mai usor

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.