Deputatul și medicul Adrian Wiener a anunțat într-o conferință de presă că USR a depus o moțiune împotriva ministrului Rafila.
„Una dintre primele componente ale PNRR aprobate de Comisia Europeană a fost cea pe sănătate, menită să crească eficiența și calitatea actului medical, să îmbunătățească infrastructura: investiții în medicina prespitalicească – cabinetele medicilor de familie, caravane medicale mobile, ambulatorii de specialitate, cabinete de planificare familială și centre comunitare integrate; inclusiv crearea unei rețele de centre de îngrijire de zi și de reabilitare pentru persoanele în vârstă – asta apropo de grozăviile din azilele din Ilfov.
TOATE aceste investiții sunt în întârziere.
Un proiect de țară făcut de USR și notat maxim de Consiliul Uniunii Europene, PNRR aloca aproape 2 mld de euro pentru investițiile în spitale, din care peste 1 mld pentru infrastructură spitalicească nouă. Aici intra și complexul maternitate-pediatrii din Arad. În decembrie 2021 Comisia a eliberat pre-finanțarea de 3,7 mld euro care, teoretic, putea fi startul investițiilor. Doar că acestea trebuiau prioritizate, pentru a se încadra în termenul final – august 2026.
Ce a făcut ministrul Rafila? NIMIC.
Lista posibilelor obiective de investiții în spitale a găsit-o la minister. O listă de 48 de spitale sau secții noi – lista cu ce era prin țară ca nevoie stringentă, proiecte aflate în diverse stadii de maturitate. O listă fără culoare politică. Criteriile de selecție au fost anunțate abia prin noiembrie 2022, iar Hotărârea de Guvern, cu lista finală, a trecut în februarie 2023, la 1 an și 2 luni de la aprobarea PNRR și intrarea pre-finanțării. Etapa dependentă strict de Ministerul Sănătății a durat un sfert din toată perioada rămasă pentru implementare. Atât a furat Alexandru Rafila din timpul limitat care le aveau aceste proiecte. Lene și incompetență. Nepăsare criminală.
La Arad, PNL știa aceste lucruri; putea să pună presiune politică pe ministrul Rafila pentru urgentarea procedurilor și semnarea contractelor de finanțare. Aveau premierul acelui Guvern – Nicolae Ciucă. Aveau toate pârghiile politice. Puteau să denunțe neglijența administrativă criminală de la Ministerul Sănătății. Au preferat să tacă. Acesta este prețul parteneriatului politic cu PSD: tăcerea complice.
Acum se cârpește comunicațional eșecul, prin punctajele de partid ale PSD și PNL: nu s-a pierdut nimic – spitalele vor fi finanțate din împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții. Dacă proiectele erau mai avansate, chiar dacă s-au ajustat sumele din granturi – cele nerambursabile, adică banii gratis, putea fi extinsă componenta de împrumut din PNRR, cu dobândă 0. Împrumutul de la BEI e cu dobânda pieței – mare pentru România. Și, cum spun, proiectele nu vor mai avea termen 2026. Improvizațiile și condițiile de magherniță se vor prelungi.
L-am auzit pe ministrul Rafila declarând că nu e absolut nicio problemă că se vor întârzia cu un an proiectele. Asta în timp ce Maternitatea din Arad funcționează într-o clădire în mare parte retrocedată, veche, în care nu se poate investi. În care, indiferent cât ai cheltui, circuitele permit îndeplinirea a cel mult 50% dintre criteriile de acreditare pentru blocul operator, spre exemplu. Se urcă și se coboară adeseori pe scări cu incubatoare, nou-născuți și tărgi. Pediatriile sunt în clădiri vechi, pavilionare, la distanță de corpul principal al Județeanului. Orice zi cu activitate medicală în aceste condiții reprezintă o vulnerabilitate pentru pacienți și cadre medicale.
USR a depus o moțiune împotriva ministrului Rafila. Mai degrabă decât un simplu instrument democratic, este vorba de un strigăt de disperare. Pe hârtie, avem un ministru al Sănătății decorat în două rânduri cu «Ordinul Sanitar» în grad de Cavaler și ulterior în grad de Ofițer, cităm, „în semn de apreciere pentru întreaga activitate, precum și pentru rezultatele importante obținute în perfecționarea actului medical”. În realitate, avem un politruc puturos la Sănătate. Un impostor. Un incompetent și un turist de lux în țări exotice. Un om al sistemului care se regăsește de prin 2010 cu funcții de conducere prin Ministerul Sănătății – consilier, director, secretar de stat. Un om care este responsabil direct de felul în care arată sistemul de sănătate din România. Un om care a făcut praf Planul Național de Cancer, care nu reușește să gestioneze criza medicamentelor, care, iată, a făcut praf și PNRR-ul României. Un om sub care TOATE, dar absolut toate serviciile județene de ambulanță sunt conduse de manageri interimari. Toți, cu numiri din șase în șase luni, prin ordin al ministrului Rafila. Toți stau cuminți în „pixul ministrului”. Bineînțeles că niciunul nu se va plânge de ambulanțe vechi, unele de 10-15 ani, cu peste 1 milion de kilometri parcurși. Nu veți auzi decât, poate, lideri de sindicat denunțând riscul la care sunt supuși ambulanțierii, asistentele și medicii la fiecare misiune; sau să zică ceva de personalul insuficient și suprasolicitat. Spre finalul anului trecut, 40% din parcul auto al Serviciului Public de Ambulanță din România era format din mașini cu peste 500.000 de kilometri parcurși.
Tragediile din spitalele din România din ultima vreme sunt la intersecția nepăsării, ticăloșiei, politizării și a neputinței. Iar deasupra tuturor este ministrul Rafila.” a declarat medicul Adrian Wiener (foto), deputat USR Arad.
Foto: Arhivă, caracter ilustrativ
Lasă un comentariu