Deputatul PSD Adrian Alda l-a interpelat pe ministrul Agriculturii

Deputatul PSD Adrian Alda l-a interpelat pe ministrul Agriculturii

Deputatul PSD de Arad Adrian Alda i-a adresat o interpelare ministrului Agriculturii Adrian Oros, prin care îi cere punctual precizarea poziției ministerului relativ la o serie de probleme importante cu care se confruntă actualmente agricultura românească.

Deputatul social-democrat a compilat aceste chestiuni în urma sutelor de întâlniri cu agricultorii și fermierii din județul Arad, subiectele fiind aduse în discuție chiar de aceștia.

Stimate domnule ministru,

Vă scriu în legătură cu o serie de probleme generale ale ministerului pe care îl conduceți, care mi-au fost semnalate de către agricultori ai județului Arad, dar care vizează întreaga comunitate de fermieri și agricultori din România. Țara noastră are potențialul de a hrăni o bună parte din Europa cu ceea ce producem, iar agricultorii români nu vor decât sprijin și suport din partea Guvernului României, astfel încât munca lor să fie mai ușoară și să poată fi îmbunătățită cu ajutorul autorităților.
Cu speranța că înțelegem amândoi importanța dezvoltării acestui sector al țării noastre, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Cum vede Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale oportunitatea de a înființa abatoare mobile, atât de necesare în spațiul rural? Aveți o strategie gândită în acest sens?
  2. Ce planuri aveți de a îmbunătăți măsurile pentru agricultorii din zona montană, care sunt în continuare defavorizați?
  3. Având în vedere că fermierii așteaptă un răspuns punctual din partea autorităților, se va mai acorda ajutorul de minimis pentru culturile fermierilor?
  4. Care este calendarul de depunere al proiectelor cu finanțare europeană pentru anul 2021 și unde poate fi consultat de întreaga populație ?
  5. Criteriile de selecție pentru proiecte pentru ,,soiuri autohtone” au o problemă majoră: solicitanții nu pot dovedi cu un document pajiștile permanente care sunt înființate de sute de ani, probabil deodată cu satul românesc. Aveți în vedere ca aceste pajiști să fie considerate din oficiu românești? Când credeți că s-ar putea realiza această măsură?
  6. Procedurile pentru proiecte au prea multă birocrație (de exemplu pentru cedenți la submăsura 6.1 Instalarea tinerilor fermieri se solicită Copie Registru Agricol, Adeverință de la medicul veterinar și Documente APIA, în timp ce expertul AFIR are acces la baza de date APIA și RNE și poate vizualiza dacă cetățeanul are animale și teren netransferate către solicitant). Când credeți că ați putea rezolva această măsură?
  7. Unii agricultori români sunt speriați de faptul că solicitați și semnătură electronică, întrucât o mare parte dintre aceștia nu au decât 8 clase. Când intenționați ca aceasta să nu mai fie obligatorie?”.
  1. Asta este parlamentar? Ceva întrebări idioate mai are de adresat? Întreaga populație poate consulta online masurile care se vor deschide dar nu pot sa își achiziționeze și sa folosească o semnatura electronica?!!!!!!! Eu spun sa nu mai folosim nici telefonul, ca este dificil de utilizat!!

    Raspunde
  2. Zau …??? Chiar ai mecla de PeSeDe rbedeu !!! Sigur tu ai „facut” alea 8 clase la …fara frecventa !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.