La peste 100 de ani după ce fizicianul Albert Einstein a emis o teorie referitoare la viteza luminii, un alt fizician, James Franson a calculat că aceasta este de fapt mai mică decât cea determinată de Einstein.
Franson a studiat lumina particulelor supernovei SN 1987A care a venit cu 4,7 ore mai târziu decât se aşteptau cercetătorii.
Einstein a calculat că viteza luminii rămâne constantă la valoarea de 186,282 de mile pe oră (299,792 kilometri pe oră), atunci când lumina călătoreşte prin vid.
Colapsul stelei din 1987 care a fost văzut de pe Pământ a declanşat o explozie de neutrini, particule elementare subatomice.
Potrivit lui Einstein, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple cu 3 ore înainte de explozia de lumină optică şi din acel moment, impulsurile de neutrini ar fi trebuit să ţină pasul, ambele călătorind cu viteza luminii.
Cu toate acestea, lumina optică a sosit la 7,7 ore după neutrini sau la 4,7 ore mai târziu decât ar fi trebuit, conform vitezei luminii calculate de Einstein.
Franson crede că întârzierea care ar fi produs încetinirea luminii a fost cauzată de „polarizarea în vid”.
Dacă teoria doctorului James Franson va fi confirmată, atunci oamenii de ştiinţă vor trebui să recalculeze totul, de la distanţa până la Soare şi până la obiectele cele mai îndepărtate din alte galaxii.
Foto: physics4all.com
299,792 kilometri pe oră?…!!!!!
eventual
299.792.458 m/s (metri pe secundă)
sau
1.079.252.848,8 kilometru pe oră!!