Acţiunea artistică organizată zilele trecute, cu participarea unui număr de 61 de deţinuţi, se înscrie în rândul activităţilor de difuzare a culturii iniţiate încă din anul 2016 de către Penitenciarul Arad, în colaborare cu Asociaţia non-guvernamentală Culori cu Suflet, mergând pe premisa că talentul, arta, cultura este pentru toţi, inclusiv pentru persoanele private de libertate.
Spectacolul, destinat să promoveze sărbătoarea iubirii la români, Dragobetele, a constat în susţinerea piesei de treatru „Sentimente” de către membrii trupei C.I.T.O Tabacovici, coordonată de Georgiana Bighescu, voluntară la Asociaţia persoanelor cu dizabilităţi mentale Integra, urmată de un moment interactiv în cadrul căruia deţinuţii participanţi au scris pe un bilet trei cuvinte legate de această sărbătoare, iar pe baza acestor cuvinte voluntara Georgiana Bighescu a conceput, într-un stil aparte, o poveste pe tema iubirii.
În acest sens, organizarea acestui tip de activitate a avut rolul de a recompensa deţinuţii care se implică în activităţile educative şi lucrative, prin facilitarea de întâlniri cu colaboratori din comunitate, de a promova oferta de programe derulate în penitenciar, precum şi de a contribui la construirea unei imagini pozitive sistemului penitenciar.
Plecând de la convingerea sportivului Scott Hamilton, care surprinde esenţa primordială a naturii umane, care afirma că „Singura dizabilitate în viaţă este o atitudine negativă”, interacţiunea dintre cadrele unităţii, deţinuţii participanţi şi invitaţii „speciali” din comunitate a constituit un bun exemplu de exersare a unor atitudini pozitive faţă de persoanele cu dizabilităţi mintale, prin conştientizarea importanţei de a le privi pe acestea din urmă ca pe nişte persoane în primul rând.
Iniţial, participanţii s-au simţit uşor inconfortabil în jurul persoanelor cu dizabilităţi, nu din cauza dizabilităţii în sine, ci pentru că nu ştiau cum să se comporte atunci când sunt în prezenţa lor, fiind atenţi la alegerea cuvintelor şi comportamentului de adoptat. Însă, treptat, aceştia au lăsat la o parte prejudecăţile, înţelegând faptul că o persoană specială are aceleaşi aspiraţii interioare, aceleaşi temeri, simţiri, trăiri şi nevoi ca oricare dintre ei. În plus, singura diferenţă este că unele persoane au mai multe limitări faţă de altele.
Totodată, aşa cum persoanele condamnate suportă limitări ca urmare a comiterii unei infracţiuni, privind libertatea redusă de a se mişca în voie, de a fi alături de membrii de familie sau aparţinători etc., şi persoanele cu dizabilităţi au limitări în ce priveşte intelectul, mişcările acestora fiind necontrolate din cauza unor deficienţe neuronale. Atunci când ajungem să privim pe cineva dincolo de înfăţişare, descoperim persoane sincere, oneste, care preferă ca cei din jur să se concentreze pe abilităţile lor, nu pe deficienţe.
Dincolo de aparenţe, efortul depus de persoanele cu dizabilităţi mintale în a reda semnificaţia sentimentelor umane generate de iubire, prin replici scurte, într-o manieră sinceră şi personală, a fost recompensat prin aplauzele, la scenă deschisă, a tuturor celor prezenţi la eveniment.
Având în vedere impactul pozitiv al acestei acţiuni, rezultatele proiectului derulat în parteneriat cu Asociaţia non-guvernamentală „Culori cu Suflet” vor fi diseminate prin intermediul mijloacelor mass-media din comunitatea locală, acesta constituind totodată şi un model de bună practică pentru întreg sistemul penitenciar.
Persoanele condamnate prezente la activitate nu au fost creditate, acest spectacol constituind doar o modalitate de recompensare a eforturilor de reintegrare socială depuse de acestea, prin implicarea în diferite programe şi activităţi educative.
Lasă un comentariu