O carte scrisă în închisoare reprezenta, până nu demult, pentru unii deţinuţi, o modalitate de reducere a pedepsei, condiţia fiind ca „scriitorii” să realizeze lucrări ştiinţifice.
În privinţa genului literar, din penitenciarele din România au ieşit lucrări în domeniul juridic, tehnic, inginerie, militar, economic, agricol, social, istoric, terorism, protejarea mediului, cercetări şi politici de marketing, internet sau marketing electoral. De asemenea, au fost scrise şi publicate volume de poezie, maxime, proză și teatru. Costurile pe care le implică scrierea şi publicarea unei cărţii sunt suportatate exlusiv de către deţinuți, care pot beneficia însă de sponsorizări.
În luna februarie a anului curent, Guvernul Cioloș a suspendat articolul de lege care permite reducerea pedepsei pentru cei care scriu în închisoare. Problematica elaborării de lucrări științifice în mediul penitenciar fusese dezbătută atât din perspectiva posibilității efective de desfășurare a unei astfel de activități în mediul penitenciar, cât și din perspectiva valorii lucrării elaborate și a efectelor unei astfel de activități asupra persoanei private de libertate în special, dar și asupra societății în general.
Senatorii au dorit să vină în sprijinul deţinuţilor care scriu cărţi în sensul ieșirii mai repede din închisoare, dar nu au putut-o vota, nefiind prezenți la muncă în număr suficient. Iniţiativa nu a fost. totuși, respinsă, ci a trecut tacit, urmând să primească votul final, în Camera Deputaţilor.
Proiectul prevede o reducere, cu 20 de zile, pentru fiecare lucrare scrisă în arest.
Până ce Parlamentul va lua o decizie rămâne în vigoare ordonanţa de urgenţă a Guvernului, care prevede o reducere a pedepsei cu 20 de zile, indiferent de numărul de cărţi scrise.
Lasă un comentariu