Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează marți, 20 septembrie 2016, la Arad, o dezbatere publică cu tema analiza cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri.
Dezbaterea face parte din campania 2016 a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” și se va desfășura la Sala de Conferințe a Universității „Aurel Vlaicu”, B-dul Revoluției nr. 77, între orele 10 și 17.
Evenimentul se adresează autorităților publice locale, autorităților cu responsabilităţi în domeniu, precum și specialiștilor, mediului academic și societății civile din județul Arad. La dezbatere vor participa și vor avea intervenții reprezentanți ai autorităților centrale, experți din domeniul protecţiei mediului, membri ai comunității academice, reprezentanți ai diferitelor instituții implicate în implementarea, monitorizarea şi controlul Directivei Nitraţi.
Dezbaterea dorește să realizeze un dialog deschis între autorităţile locale judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din județul Arad la sursele publice de finanţare a investițiilor din cadrul Directivei Nitraţi.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” a finanțat în județul Arad trei investiții finalizate în 2015, care, în prezent, sunt operaţionale – platformele comunale de depozitare pentru gunoi de grajd de la Macea, Pecica, și Bocsig, împreună cu echipamentul necesar – încărcătoare frontale, tractoare cu remorcă, cisterne vidanjă, mașini de împrăștiat gunoi – și europubele, cu valori cuprinse între 1 și 1,4 milioane de lei fiecare. De asemenea, au fost plantate perdele de protecție în localitățile Bocsig și Pecica (în total, 1.000 de bucăți puieți de salcâm).
Pentru perioada 2016-2022, Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale atât pentru reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor.
Lasă un comentariu