Asociația „Autismul – un viitor mai bun” din Arad, cu sprijinul cabinetului parlamentar al deputatului liberal Claudia Boghicevici, a organizat dezbaterea „2 Aprilie – Ziua internațională de conștientizare a autismului”.
Evenimentul a avut loc la Consiliul Județean Arad și a avut ca obiectiv o mai bună informare a publicului larg precum și a persoanelor direct implicate despre problemele cu care se confruntă părinții copiilor cu autism, precum și identificarea unor soluții pentru îmbunătățirea vieții acestor copii.
„Ziua de 2 aprilie este marcată la nivel mondial ca Ziua internațională de conștientizare a problemei autismului. Studiile medicale de specialitate estimează că tulburările din spectrul autismului au prevalență la nivel internațional de 1 din 100, conform datelor prezentate la Congresul internațional de autism de la Lisabona din 2003. Ne confruntăm așadar cu o problemă de amploare la nivel internațional. Prin urmare, marcarea acestei zile este mai mult decât necesară. În România au fost diagnosticate aproximativ 30.000 de cazuri de persoane cu tulburări din spectrul autismului. În momentul de față, chiar dacă cele mai recente terapii de recuperare pentru copiii cu autism sunt acum disponibile și în țara noastră, costurile pe care trebuie să le plătească un părinte pentru acestea sunt un impediment major. Pentru a înțelege mai bine, vă dau ca exemplu terapia ABA (Analiza Comportamentală Aplicată) pentru care costurile se ridică la 1000-2000 de euro pe lună. Toate acestea în condițiile în care ajutorul social pentru un copil cu autism este în medie de 100 de euro pe lună”, a declarat deputatul Claudia Boghicevici.
Dezbaterea a reunit reprezentanți ai ONG-urilor (RCE Speranța copiilor, Șansa Schimbării, Înțelege Autismul Arad, Integra, Punte între autism și viitor, ASPIS, Mihnea Bara, C.O.P.A.C, Crucea Roșie Arad), reprezentanți ai instituțiilor publice locale și județene (CJ Arad, ISJ Arad, DGASPC Arad, Spitalul Județean, CJRAE Arad, CSEI Arad), reprezentanți ai mediului educațional (Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Universitatea „Aurel Vlaicu”, Școala Postliceală Sanitară Arad, Liceul Special „Sfânta Maria” Arad), precum și reprezentanți ai cultelor ortodoxe, baptiste și penticostale. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale din Păuliș, Șiria, Bata, Pecica, Nădlac, Conop, Livada, Zăbrani, Frumușeni.
„Am avut această inițiativă împreună cu doamna Neta Cristina de a aduce la un loc toți acești reprezentanți deoarece nu putem rămâne nepăsători față de problemele persoanelor cu tulburări din spectrul autist. O primă etapă este să ne asigurăm că avem un cadru legislativ pe deplin funcțional. Ministerul Sănătății trebuie să publice de urgență spre consultare normele pentru aplicarea Legii 151/2010, care au rămas restante. Pe termen lung, trebuie să gândim o strategie consistentă pentru a putea crea și în România un mediu optim în care aceste persoane să se poată integra. În acest sens, strategia trebuie să urmărească dezvoltarea serviciilor integrate de asistență a copiilor cu autism, cuprinzând atât servicii de sănătate, cât și servicii de educație la costuri ce pot fi suportate de către părinți, creșterea finanțării acestor programe, inclusiv prin implicarea mediului privat, precum și creșterea gradului de cunoaștere publică a acestei probleme și formarea unei imagini corecte asupra ce înseamnă autismul”, a mai adăugat Claudia Boghicevici.
Lasă un comentariu