O nouă întâlnire de lucru s-a desfășurat astăzi, la Consiliul Județean Arad, pe tema elaborării Strategiei Culturale a Judeţului Arad pentru perioada 2021-2027.
Adoptarea acestui document face parte din strategia Consiliului Judeţean Arad pentru dezvoltarea judeţului, din toate punctele de vedere. Această strategie înseamnă un pas înainte în ceea ce priveşte direcția culturală a judeţului nostru, cu atât mai mult, cu cât Aradul are continuitate în elaborarea unui astfel de document cultural.
„Ne apropiem de finalizarea Strategiei Culturale a județului Arad pentru perioada 2021-2027! Astăzi a avut loc, la Consiliul Județean, ultima întâlnire de lucru înaintea dezbaterii finale și a scoaterii la transparență a strategiei. În cadrul dialogului de astăzi, a avut loc consultarea actorilor din domeniu cu privire la prioritățile în dezvoltarea vitalității culturale, precum și a protejării și valorificării patrimoniului cultural al județului pentru următorii ani”, a afirmat Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.
Strategia culturală a Județului Arad pentru perioada 2021-2027 își propune să conțină o abordare solidă și sustenabilă, fiind integrată cu toate documentele strategice care coordonează dezvoltarea pe termen lung a județului Arad, inclusiv la nivelul centrului urban Arad. Obiectivul este acela de a planifica într-un mod inteligent și holistic pentru a putea atinge viziunea unui județ evoluat și bine dezvoltat, care a făcut față provocărilor într-o manieră proactivă și ingenioasă.
Activitatea pentru elaborarea Strategiei Culturale a Judeţului Arad a început anul trecut, întâlnirea de astăzi fiind o oportunitate de prezentare a principalelor direcţii strategice privind dezvoltarea culturală a judeţului Arad în următorii șase ani. Am demonstrat astfel preocuparea autorităţii judeţene pentru creşterea participării cetăţenilor la viaţa culturală, pentru accesul direct şi permanent la activităţi culturale variate şi de calitate, pentru educaţia culturală a tinerei generaţii şi, în final, pentru dezvoltarea durabilă şi armonioasă a judeţului nostru.
Proiecţiile strategice cuprinse în acest document se subsumează unei direcţii fundamentale, care vizează satisfacerea intereselor cetăţenilor din judeţul Arad pentru o activitate culturală diversificată şi de calitate, aflată în imediata lor proximitate.
Județul Arad reprezintă una dintre cele mai importante și atractive destinații culturale la nivel național și un centru cultural de notorietate la nivel internațional, care se bazează pe o economie creativă din ce în ce mai dezvoltată și vibrantă, precum și pe o comunitate tânără, diversă și implicată în dezvoltarea ofertei cultural-artistice ale județului.
Creațiile artistice arădene promovează județul ca spațiu al creativității și al cooperării, în cadrul căruia actorii culturali locali și parteneriatele între aceștia sunt sprijinite pentru a dezvolta și a promova o ofertă culturală complexă.
Oferta culturală a județului Arad este bine dezvoltată și diversificată, caracterizată de un număr sporit de dotări culturale distribuite echilibrat la nivelul județului și de o gamă variată de activități disponibile pentru locuitori cu interese diverse, cu accent pe accesul egal la cultură pentru toți membrii comunității locale.
Pornind de la studiile și consultările realizate până în acest moment asupra configurației și dinamicii culturale locale, au fost identificate o serie de TEME GENERALE, etapizate pe perioada 2022-2027, subordonate obiectivelor prioritare și principiilor fundamentale, pe care județul Arad le poate adresa în următoarea perioadă, devenind inclusiv tematici-cadru pentru promovarea acțiunilor culturale la nivel județean:
1. 2022: Arad – patrimoniu cultural identitar
2. 2023: Arad – conectat și deschis către parteneriat
3. 2024: Arad – între tradiție și modernitate
4. 2025: Arad – un model cultural pentru incluziune socială
5. 2026: Arad – înfloritor, sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător
6. 2027: Arad – internațional
Rolul acestor teme generale este de a stabili etapizat acțiunile pe care administrația arădeană trebuie să le abordeze cu prioritate pentru a ajunge la o serie de rezultate pozitive în următoarea perioadă. Astfel, se organizează în timp propunerile prezentate, cu scopul de a atinge obiectivele strategice culturale prezentate în secțiunea anterioară.
La întâlnire au participat reprezentanți din cele mai diverse medii culturale: muzee, biblioteci, cămine culturale, mediul ecumenic, academic, precum și reprezentanți ai administrațiilor comunale, orășenești și județene, cât și asociații culturale.
Lasă un comentariu