Camera Deputaţilor a votat, zilele trecute, proiectul legii insolvenţei persoanei fizice. Dorel Căprar, preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Arad, şi Mircea Purcaru, preşedintele PC Arad au opinii diferite asupra respectivei legi, deşi ambii sunt reprezentanţii unor partide din arcul guvernamental.
Dacă deputatul Dorel Căprar spune că „prin această lege prin această lege dăm o siguranță în plus oamenilor care vor să contacteze un credit și încurajăm consumul”, colegul său de alianţă, Mircea Purcaru, atrage atenţia că „este o capcană uriaşă, pe care (n.r. – cetăţenii) este bine să o evite, să înţeleagă exact ce înseamnă aplicarea acestei legi a falimentului persoanei”.
Iată ce a declarat Dorel Căprar despre legea cu pricina: „Proiectul prevede ca orice cetăţean de bună credinţă care este în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să-şi poată reeşalona datoriile pe o perioada de 5 ani. Acest debitor, în momentul în care îşi deschide procedura de insolvenţă, nu mai poate fi executat silit şi este stopată orice penalitate sau majorare de întârziere. Este o iniţiativă corectă, care vine în sprijinul celor care trec prin dificultăţi de moment şi care nu pot, din motive obiective, să ramburseze la timp un credit. Nu se pune problema ca oamenii să nu mai plătească ratele creditelor, legea se referă la cazuri speciale. În aceste cazuri, datoriile nu se şterg, ele sunt reeşalonate şi vor fi plătite ulterior. Apărăm astfel toți românii de bună credință de situații nefericite, în care pot suferi în mod disproporționat consecințele unui blocaj financiar de moment, care poate veni în urma pierderii temporare a locului de muncă sau a unui accident. Cred că prin această lege dăm o siguranță în plus oamenilor care vor să contacteze un credit și încurajăm consumul. Pe de altă parte, băncile nu pierd nimic, pentru că statul este cel care preia sarcinile financiare”.
Deşi o apreciază, Mircea Purcarul este mai puţin entuziast în legătură cu legea insolvenţei persoanelor fizice şi îndeamnă cetăţenii la reţinere: „Fac un apel la arădenii care fac cu greu faţă plătirii ratelor la bănci, să nu se lase amăgiţi de perspectiva refuzului de a-şi mai plăti aceste rate, pentru că Guvernul îi va salva şi nu va lăsa băncile să îi execute silit. Este o capcană uriaşă, pe care este bine să o evite, să înţeleagă exact ce înseamnă aplicarea acestei legi a falimentului persoanei. Pe scurt, statul ia asupra lui plata ratelor, însă aceasta nu înseamnă că o face fără a-şi lua măsurile de rigoare pentru a-şi recupera banii. Singura diferenţă va fi aceea că datornicul nu va mai returna banii băncilor, ci statului. Poate, în rate mai mici şi pe o perioadă mai lungă, însă aceasta va presupune controlul total al statului asupra tuturor veniturilor sale. Comisia specială va decide cum va avea dreptul persoana în cauză să cheltuie ultimul leuţ. Aşadar, o lege bună, pe care, însă, trebuie să o interpretezi exact cum trebuie, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute”.
Purcaru consideră, totuşi, că „adoptarea Legii privind insolvenţa persoanei fizice este, fără îndoială, un pas în plus spre modernizarea României. Un pas pe care, din varii motive, timp de 25 de ani nimeni nu a avut curajul sau interesul să îl facă. Sau au avut «interesul» să protejeze interesele băncilor, multe dintre ele cu comportament demne de celebrul cămătar care tăia din corpul datornicului o livră de carne. Legea înseamnă o gură de oxigen pentru mulţi români care, înglodaţi în datorii, riscă să fie daţi afară din case pentru că nu au mai putut să-şi plătească ratele. Dacă această lege ar fi existat pe vremea când Băsescu, Boc şi PDL au tăiat salariile, poate că nu am fi avut parte de sinucideri din cauza imposibilităţii plătirii datoriilor, ca urmare a tăierii salariilor unuia sau ambilor membri ai familiei”.
Lasă un comentariu