A doua parte a lunii iunie se anunță plină de proiecții de filme de calitate la cinema „Arta”.
În această săptămână pe marele ecran de la Arta vor rula patru filme speciale – două premiere și două filme documentare.
Startul la vară este dat de un documentar KineDok ce îmbină skateboardingul cu muzica punk, bucăți de arhivă și curse de skate sau recorduri doborâte într-un decor socialist. „King Skate” / „Regele Skate” care va rula marți, 18 iunie, de la ora 20, și care spune povestea începuturilor skateboarding-ului în Cehoslovacia în perioada normalizării socialiste. Se bazează pe ore întregi de materiale de arhivă unice filmate chiar de skateboarderi, care nu s-au rezumat doar la curse și la depășirea recordurilor.
„Săptămâna continuă tot cu un documentar când ne reîntâlnim la clubul de film documentar marca One World Romania la Școală, de data aceasta cu un documentar românesc ce ne trimite direct în localitatea Lungulețu, să vedem cum stă treaba cu agricultura românească și cât de bine se vinde varza sau cartoful. «Varză, cartofi și la alți demoni» va fi proiectat joi, 20 iunie, de la ora 20”, precizează reprezentanții cinematografului/
Week-end-ul este dedicat premierelor la cinema Arta când publicului îi sunt propuse două filme de excepție: „Apusul”/„Sunset” (vineri, 21 iunie, ora 20) și „Der goldene Handschuh”/ „Mănușa de aur” (sâmbătă, 22 iunie, ora 20).
După succesul răsunător pe care l-a avut cu debutul său „Fiul lui Saul”/„Son of Saul”, pentru care a obţinut Oscarul pentru Cel mai bun film străin, László Nemes revine cu „Apusul”/„Sunset”, prezentat în premieră la Veneţia în 2018 unde a câştigat premiul criticilor FIPRESCI. Păstrând predilecția pentru subiecte puternice, spații și timpuri istorice, regizorul maghiar pătrunde în universul unei civilizații la răscruce: Budapesta anului 1913. Imperiul Austro-Ungar, aflat în mijlocul Europei, înainte de izbucnirea Primului Război Mondial se află la punctul de cotitură unde toate tensiunile europene acumulate coexistă în modernitate și decădere morală.
Inspirat de un caz real și având la bază romanul cu același nume scris de Heinz Strunk, „Der Goldene Handschuh”/ „Mănușa de aur”, fimul horror al lui Fatih Akin spune povestea lui Fritz «Fiete» Honka, un ucigaș în serie care ataca femeile din districtul felinarelor roșii din Hamburg, la începutul anilor 1970, atrăgându-le în apartamentul său din mansardă.
Lasă un comentariu