În mijloc de festival, adică miercuri, 26 noiembrie, organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad vă propun o nouă întâlnire cu creaţia regizorului Alexandru Dabija şi una cu cea a mai tinerei regizoare Carmen Lidia Vidu, prin intermediul a două spectacole pe care nu trebuie să le rataţi.
Actorii Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ revin pe scena Festivalului Internaţional de Teatru Clasic, pentru a ne prezenta, de la ora 19,00, în sala mare, spectacolul „O… ladă! – creaţie colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija. Într-o scenografie minimalistă, cu o cutie neagră cu câteva lăzi înghesuite într-un colţ şi cu năsălia pentru mort, scena se umple, capătă consistenţă datorită actorilor. Actorii pietreni sunt o trupă în sensul profund al sintagmei, se integrează foarte bine în ansamblu, dar se şi individualizează, desprinzându-se de grup pe momente şi personaje. Fiecare întruchipează două sau mai multe personaje, trecând firesc de la o ipostază caracterială la alta. Cu toţii sunt aşa cum trebuie să fie, când trebuie să fie, cât trebuie să fie, iar menţionarea doar a câtorva nume ar fi nedreaptă faţă de ceilalţi. Spectacolul acesta creşte pe parcurs ca un aluat pentru un colac de bună calitate, care are tot ce-i trebuie: imaginaţie, coerenţă, umor, substanţă ideatică, muzică, ruperi de ritm, schimbări surprinzătoare.
De la ora 21,00, în sala Studio, Godot Café Teatru prezintă „Cântec de leagăn– o poveste despre Maria Tănase”, regia – Carmen Lidia Vidu, cu Mirela Pană şi George Călin (la pian). Povestea fetiţei crescute în mahalaua Cărămidarilor şi devenită, peste ani, cea mai cunoscută cântăreaţă de muzică populară a României, s-a spus deja de multe ori.
Spectacolul „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase” o spune altfel: dincolo de clişee şi mituri, cea mai mare divă a României ţi se dezvăluie fără luciu, fără pene, fără fumuri, într-un spectacol la finalul căruia vei indrăgi mai mult omul decât artistul. Un video poem teatral ce pune alături lucrurile cele mai puţin ştiute despre marea artistă şi cele mai cunoscute cântece ale Mariei Tănase. Pentru o oră, actriţa Mirela Pană şi regizoarea Carmen Lidia Vidu o extrag pe Maria Tănase din patrimoniul universal, de pe rafturi de muzee şi din arhive prăfuite, şi ne-o oferă vie, frustă, într-o confesiune-concert născută din ambiţia de a aduce pe o scenă de teatru primul spectacol adevărat despre Maria Tănase. „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase” este un video poem teatral ce aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile şi amintirile Mariei Tănase, alături de 6 dintre cântecele nemuritoare ale artistei, interpretate live de actriţa şi cântăreaţa Mirela Pană.
Foto: Spectacolul „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase”
Lasă un comentariu