Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad a transmis, într-un comunicat de presă, informaţii importante pentru populaţie privind infectarea cu virusul Ebola, furnizate de specialiştii de boli infecţioase ai Institutului Naţional de Boli Transmisibile „Prof. Dr. Matei Balş”. Iată care sunt acestea:
– pacientul nu este contagios în perioada de incubație
– pacientul devine contagios odată cu apariția simptomelor
– virusul Ebola se transmite cu mare ușurință direct prin contact cu: sângele infectat, secreții, țesuturi și organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau decedate.
De asemenea, ceremoniile funerare africane care implică contact direct neprotejat cu decedatul sunt cunoscute ca au rol în transmitere
„Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la șapte săptămâni după recuperarea clinică așa, cum a fost observată la flavivirusul Marburg și poate fi presupusă și pentru virusul Ebola. Contactul fizic simplu cu o persoana bolnavă se pare că nu este suficient pentru a contacta boala. Transmiterea prin obiecte puternic contaminate este aparent posibilă”, se mai arată în comunicatul semnat de dr. Laura Nicolescu, director executiv al DSP Arad.
Lasă un comentariu