În fiecare an gripa afectează între 5% și 15% din populație.
Ne aflăm din nou în perioada în care numărul cazurilor de gripă crește și este important să cunoaștem anumite informații importante legate de aceasta pentru a ne putea proteja mai bine și evita o posibilă îmbolnăvire gravă.
Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămânii). Simptomele specifice gripei sunt febra, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. Unele persoane pot avea doar simptome ușoare în timp ce la altele pot apărea complicații, precum pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare. Dintre grupele de risc fac parte femeile însărcinate, persoanele in vârstă și cei cu afecțiuni medicale cronice, ca de exemplu astmul bronșic, bolile de inimă sau obezitatea. Gripa se răspândește foarte ușor de la o persoană la alta, prin picături sau secreții de la o persoană infectată.
„Este necesar să cunoaștem metodele de prevenție, pentru a ne proteja cât mai bine. Recomandăm în primul rând vaccinarea în fiecare toamnă, deoarece aceasta reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire, diminuează severitatea bolii și reduce durata acesteia. Având în vedere contextul actual al pandemiei de COVID-19 și circulația concomitentă a celor două virusuri, vaccinarea antigripală este și mai importantă în sezonul 2022-2023, deoarece co-infecția poate avea o evoluție severă. De asemenea este important spălatul mâinilor în mod regulat cu apă și săpun dar și acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel atunci când strănutați este foarte important. În general sezonul de gripă durează din octombrie până în luna mai”, precizează reprezentanții DSP Arad.
Lasă un comentariu