Direcţia de Sănătate Publică a Județului Arad, în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Societatea de Medicină de Familie și Primăria Secusigiu organizează în perioada 22 – 28 ianuarie 2017, „Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin”, informează DSP Arad într-un comunicat de presă.
Cu această ocazie, în data de 30 ianuarie, la Colegiul Economic din Arad va fi susținută ora de educație pentru sănătate cu tema „STOP cancerului de col uterin”. În data de 31 ianuarie, la SC Coficab Eastern Europa SRL Arad, va avea loc o acțiune cu tema „STOP cancerului de col uterin”. De asemenea, va fi organizată și o întâlnire cu medicii de familie, pentru discuții privind derularea programului de screening de col uterin în județul Arad.
„Multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe. Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populația, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin. În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin și de vaccinare anti-HPV. Cu acest prilej, promovăm simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin, Perla Înţelepciunii, aflat pe website-ul www.pearlofwisdom.eu”, a declarat Constantin Cătană, directorul executiv al DSP Arad.
Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.
În judeţul Arad, Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, constând în testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou, se desfășoara în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, unde în anul 2016 au fost testate 604 femei, și la Spitalul Orășenesc Ineu, unde au fost testate 77 de femei.
Lasă un comentariu