Începând cu luna martie a acestui an, statuia „Aradul întristat” este prezentată în cadrul expoziţiei „Tezaur 1848-1849”, alături de cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecţiei, în jurul cărora s-a constituit muzeul arădean la sfârșitul secolului al XIX-lea, deschis publicului în data de 15 martie 1893.
„După 90 de ani de «captivitate», la 1 martie reexpunem «Aradul Îndurerat», primul monument civil de for public al Aradului! Consiliul Județean a finanțat Muzeul pentru organizarea expoziției permanente care va găzdui sculptura din marmură de Carrara, dedicată luptelor eroice din actuala Piață Avram Iancu, în februarie 1849, când arădenii au eliberat orașul de armata austriacă. După reexpunerea tripticului lui Feszty, care și el a fost ascuns aprox. 50 de ani în depozitul Muzeului, redăm Aradului încă o operă de artă emblematică pentru spiritul arădean! Noi așa înțelegem să demonstrăm că ne pasă și că suntem mândri de Aradul nostru. Le mulțumesc colaboratorilor noștri, Asociației Kölcsey, colegilor din UDMR Arad, specialiștilor de la Complexul Muzeal Arad, pentru că am putut lucra împreună la acest proiect de suflet arădean”, precizează președintele Consiliului Județean Arad.
Statuia „Aradul întristat” („Búsuló Arad”), opera sculptorului arădean Aradi (Landshut) Zsigmond (Arad, 1839 – Veneția, 1899), a fost amplasată în centrul orașului, în data de 8 februarie 1873. Monumentul era ridicat de autoritățile orașului în amintirea luptelor de stradă de la Arad din 8 februarie 1849, din timpul Revoluției de la 1848-49. De-a lungul timpului, statuia a fost amplasată în diferite spații publice din Arad, pentru ca în anul 1932 să fie retrasă în depozitul de istorie al muzeului din Palatul Cultural.
Astăzi, statuia „Aradul întristat” face parte din colecția de istorie a Complexului Muzeal Arad.
Sursa foto: https://www.facebook.com/iustin.cionca
Lasă un comentariu