După aproape doi ani de la semnarea contractului de finanțare, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a semnat miercuri contractul de execuție pentru modernizarea drumului județean DJ 709 B Sânmartin-Socodor.
Firma câștigătoare este Inteco Holding, valoarea contractului fiind de 12,9 milioane lei (15,4 milioane lei, TVA inclus). Garanția lucrării este 5 ani, iar termenul de execuție este de 15 luni. Investiția este finanțată din fonduri europene, pe programul transfrontalier Interreg România-Ungaria.
„Este inadmisibil cât timp se pierde din cauza legislației. Au trecut 695 de zile de la semnarea contractului de finanțare, respectiv 513 zile de la deschiderea ofertelor pană la semnarea contractului de execuție. Au fost mai multe contestații, în primul rând la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, pe urmă s-au făcut două contestații la Curtea de Apel Timișoara, inclusiv împotriva soluției date de CNSC. O să insist pe schimbarea legislației pentru că banii europeni trebuie să ajungă cât mai repede în proiectele pe care noi, executivul, le pregătim, astfel încât arădenii să poată beneficia de aceste investiții, nu să stăm cu banii în cont din cauza unei proceduri care este reglementată prost. Menționez faptul că județul Arad a câștigat, pentru modernizarea drumurilor județene transfrontaliere, întreaga sumă alocată pentru opt județe de graniță, prin programul România-Ungaria: Arad, Timiș, Satu Mare, Bihor, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg. Este vorba de 13,89 milioane de euro”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Președintele Iustin Cionca a adăugat faptul că își dorește o lucrare rapidă și bună: „Așa cum am demonstrat și până acum, Consiliul Județean Arad nu face rabat de la calitate. Insist ca toate lucrările să fie executate corect, din respect pentru arădeni, care merită să circule pe drumuri moderne și sigure”.
Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, a declarat: ,,Acest tronson face parte din strategia de dezvoltare a rețelei de drumuri județene transfrontaliere. Prin programul transfrontalier INTERREG modernizăm drumurile pe relația Curtici (inclusiv centura de est a orașului)-Macea-Sânmartin-Socodor-Nădab. Țintele principale ale acestor investiții sunt asigurarea unui trafic mai fluent și mai sigur, mobilitatea forței de muncă, dezvoltarea mediului economic și, nu în ultimul rând, diminuarea traficului greu din Curtici și, parțial, din Chișineu-Criș, pentru tranzitul pe relația Vărșand-Socodor-Arad. Este o lucrare grea, deoarece acest tronson nu a fost niciodată modernizat, dar sunt convins că vom avea un drum bun, în conformitate cu cerințele actuale și că va fi finalizat la timp”, a adăugat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad
Tronsonul care va fi modernizat între Sânmartin și Socodor are lungimea de 11,6 kilometri.
,,După modernizarea drumurilor dintre Sânmartin și Grăniceri, Sânmartin și Șimand și, poate cel mai important, a drumului dintre Sânmartin și Macea, se va moderniza, în sfârșit, și drumul care așteaptă de zeci de ani să fie asfaltat. Astfel, Sânmartinul devine centrul nodal al unei rețele de drumuri moderne, fapt care va constitui punctul de plecare pentru viitoarea dezvoltare economică a localității și, de ce nu, a comunei Macea în ansamblu. Mulțumesc Consiliului Județean Arad pentru perseverența cu care a urmărit proiectul de modernizare a drumurilor județene din zona de frontieră a județului, de la asigurarea finanțării și până la punerea în practică a proiectelor. Drumurile moderne, căile de comunicație rapide și sigure, în toate direcțiile, sunt premisele pentru progresul comunității noastre, iar acum Sânmartinul este conectat rutier cu toate localitățile învecinate și, prin aceastea, inclusiv cu coridoarele europene de transport”, a precizat Ciprian Otlăcan, primarul comunei Macea.
Prin modernizarea drumului Sânmartin-Socodor, distanța de la Socodor la Arad se va reduce cu 10 kilometri.
„Porțiunea de drum Socodor-Sânmartin, la care se adaugă și drumul Socodor-Nădab scoate o bună parte din traficul rutier dintre vama Vărșand și Chișineu-Criș, în special cel al mașinilor de mare tonaj. Așteptăm de mult timp modernizarea drumurilor care leagă comuna noastră de centrul județului, iar aceste legături ne vor ajuta la dezvoltarea economică, la atragerea de noi investitori și, în mod normal, la creșterea calității vieții pentru fiecare locuitor din Socodor și din comunele învecinate”, a subliniat Ioan Jura, primarul comunei Socodor.
Lasă un comentariu