Românii marchează astăzi Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. În această zi, de 1 octombrie, se păstrează mai multe tradiții și este interzis să faci anumite activități.
Sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Pocroave, iar printre cele mai importante obiceiuri sunt postul, se evită dulciurile, nu se muncește în gospodărie, de exemplu este interzis să se coase, spele sau măture.
De asemenea, cei care respectă tradițiile nu își taie părul în această zi, deoarece pe vremuri se spunea că părul tăiat va fi luat de vrăjitoare pentru a face farmece. Fetele se aranjează și se îmbracă frumos pentru a avea parte de o căsnicie lungă.
Oaspeții care trec pragul casei trebuie cinstiți cu plăcintă cu dovleac sau cu mere, pentru a avea noroc tot anul.
Feceti referire la calendarul ortodox inca din titlu „e cruce rosie” dar singurul lucru care ar putea fi legat de credinta ortodoxa, din ceea ce expuneti aici, este ” iar printre cele mai importante obiceiuri sunt postul” desi in calendarul pe care il am in fata nu este trecut ca ar fi o zi de post.Tot ceea ce expuneti aici sunt superstitii, unele dintre ele precrestine si multe dintre ele din perioada in care multi credinciosi erau analfabeti si din necunostinta de credinta adevarata inlocuiau adevaratele traditii crestin ortodoxe cu aceste superstitii, in anii comunismului ateu aceste superstitii surogat ale traditiei ortodoxe au luat o amploare si mai mare. Sigur intr-o anumita masura aceste superstitii au ajuns sa faca parte din cultura noastra dar ar fi de apreciat daca dumneavoastra ca oameni de presa,formatori de opinie ati face si precizari privind originea acestor obiceiuri, care tin de traditia crestin ortodoxa, care sunt precrestine si care sunt mai recente, din grupa superstitiilor.