Educația antreprenorială, la timpul prezent. Peste 1.500 de elevi au participat la cursuri susținute de antreprenori arădeni

Educația antreprenorială, la timpul prezent. Peste 1.500 de elevi au participat la cursuri susținute de antreprenori arădeni

„Educația antreprenorială la timpul prezent” a fost tema abordată luna aceasta de Asociația „Susținem Excelența”.

Subiectul abordat luna aceasta în cadrul întâlnirilor organizate de Asociația „Susținem Excelența” a fost prezentat de Ana-Maria Dragoș, președinta sucursalei arădene a Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin.

Ana-Maria Dragoș a absolvit Liceul de Construcții din Arad, un liceu prestigios în acest domeniu. A urmat apoi Facultatea de Teatru, fiind o vreme actriță la teatrul arădean iar mai apoi a condus pentru o perioadă Centrul Cultural Județean Arad. Ana-Maria Dragoș s-a întors la opțiunea dintâi, nu înainte de a termina studii universitare de management și a se manifesta cu succes ca manager, ceea ce a determinat numirea ei ca președintă a sucursalei arădene a Confederației Naționale a Antreprenoriatului Feminin (CONAF).

„Precum bine se știe, Asociația «Susținem Excelența» nu este implicată politic, o precizare necesară în demersul de a promova activitatea județeană a CONAF, o organizație non-profit, considerată a fi «cel mai activ ONG, care sprijină dezvoltarea culturii antreprenoriale feminine din România». Este important să subliniem că este vorba despre o confederație, care militează pentru un mediu de business proactiv, susținând și promovând antreprenoriatul feminin, asumându-și ca obiectiv fundamental «apărarea drepturilor și intereselor femeilor de afaceri în relațiile cu autoritățile publice ». Dar la activitatea sucursalei din Arad a CONAF, precum și la educația antreprenorială în zona excelenței, se va referi, în continuare, Ana-Maria Dragoș”, a precizat în deschiderea evenimentului prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președinta Asociației „Susținem Excelența”.

Ana-Maria Dragoș și-a început prezentarea subliniind faptul că în anul 2019 Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, Federația Patronală Petrol și Gaze împreună cu Ministerul Educației și Cercetării au semnat acordul de parteneriat „Pactul pentru educație Antreprenorială”, acord care avea drept scop susținerea și dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor și introducerea începând cu anul 2020, opțional, în școlile gimnaziale și licee a orelor de antreprenoriat.

Ca urmare a acestui acord, Sucursala CONAF din Arad a organizat cursuri de educație antreprenorială, de la începutul mandatului de președintă a sucursalei a Anei-Maria Dragoș, pentru 1.500 de elevi din județul Arad, în doar 10 luni.

„Aceste cursuri au fost susținute de antreprenori arădeni, in cadrul «Maratonului pentru educație antreprenorială», prin acordul semnat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad și Consiliul Județean Arad. Cursurile au cuprins: întocmirea planurilor de afaceri, proiecte de afaceri simulate, mentorship și coaching. Această inițiativă își propune să cultive talentul și spiritul inovator al adolescenților, oferindu-le o platformă de învățare și dezvoltare esențială pentru carierele lor de mâine.

Proiectul acesta nu este doar un concurs, ci o platformă de transformare a potențialului în succes real, o investiție în viitorul antreprenoriatului și în construirea unei noi generații de lideri capabili să modeleze viitorul economiei naționale și, de ce nu, globale. Prin aceste întâlniri -dialog cu tinerii se are în vedere : dezvoltarea competențelor și abilităților necesare pentru a gândi și pentru a acționa ca un antreprenor. Aceasta include:

1. Identificarea și evaluarea oportunităților (Învățarea de a recunoaște nevoile și dorințele pieței, de a analiza concurența și de a dezvolta idei de afacerii novatoare);

2. Planificarea și gestionarea afacerilor (Elaborarea planurilor de afaceri, gestionarea finanțelor, marketingul, vânzările, resursele umane și operațiunile);

3. Dezvoltarea abilităților de leadership și comunicare (Luarea deciziilor, motivarea echipei, negocierea, prezentarea ideilor și comunicarea eficientă);

4. Promovarea creativității și inovării (Gândirea „out of the box”, rezolvarea problemelor, experimentarea și dezvoltarea de noi produse sau servicii);

5. Dezvoltarea atitudinii antreprenoriale (Asumarea riscurilor, perseverența, independența, încrederea în sine și dorința de a reuși).

La ediția a III-a a Concursului «Maratonului pentru educație antreprenorială» s-au înscris 10 licee din județul Arad, ce vor urma să-și selecteze și să-și desemneze echipele pentru finala locală, ce va avea loc în data de 13 martie 2025, la Arad, cu precizarea că finala națională a fost stabilită pentru luna mai, la București.

Astfel, CONAF reușește să inspire și să susțină tinerii antreprenori, oferindu-le oportunitatea de a participa la competiție și de a-și dezvolta abilitățileantreprenoriale.

Referitor la CONAF România, să reținem că este cea mai relevantă organizație din Romania în domeniul antreprenoriatului, la care au aderat 5.500 de companii, două federații, 12 patronate , 20 de asociații , însumând un număr de 220.000 de angajați.”, a punctat Ana-Maria Dragoș, președinta sucursalei arădene a CONAF.

Sursa foto: Asociația „Susținem Excelența”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

ReactiiRecente