In societatea de consum in care traim apreciem valoarea lucrurilor dupa capacitatea acestora de a vinde, fara a ne mai gandi la riscuri. Frumusetea, corpul armonios au ajuns un etalon, o moneda de schimb aproape, astfel ca tot mai multi oameni sunt dispusi la a-si risca sanatatea pentru a o obtine. Vedem astfel tot mai multe persoane care apeleaza la chirurgia estetica, care iau tot felul de pastile, care le promit efecte miraculoase, care isi leaga sau taie stomacul pentru a arata bine, pentru a slabi, pentru a se conforma standardelor unei lumi care si-a pierdut reperele.
Si tot pe aceste considerente, tot mai multe persoane, in mod surprinzator nu doar femei, aleg sa mearga la solar, riscand afectiuni grave ale pielii, din dorinta de a avea un bronz ravasitor, chiar si in sezonul rece. Pentru acelasi bronz, multi risca stand ore in sir sub razele soarelui dogoritor de vara, chiar si fara protectie solara.
Afectiuni cauzate de expunerea prelungita la soare
Inca de la bun inceput trebuie spus ca soarele nu ne este dusman, decat in conditiile in care alegem sa trecem peste recomandarile medicilor si sa facem abuz de expunerea la razele sale. Soarele are o multitudine de efecte benefice pentru organismul si psihicul nostru si intretine viata, insa poate cauza si afectiuni ce ne pot provoca moartea, daca nu dam dovada de intelepciune in a ne bucura de el.
Cele mai frecvente afectiuni provocate de expunerea prelungita la soare sunt cele de la nivelul pielii si este bine de stiut ca, in fata acestor boli, de aceasta data, adultii sunt mai vulnerabili si mai sensibili la nivelul epidermei decat copiii si batranii.
Iar la acest capitol, cea mai mare amenintare este cancerul de piele. Studiile sunt dramatice; in ultimii 10 ani incidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200%, iar cancerul de piele a ajuns pe locul 1 în topul cancerelor din Romania, mai frecvent decat neoplasmele de plaman, prostata, san si colon adunate. Exista mai multe tipuri de cancer asociate expunerii irationale la soare. Carcinomul cu celule scuamoase se caracterizeaza prin prezenta unor umflaturi acoperite de cruste solzoase, promeminente, care apar in diverse parti ale corpului. Carcinomul bazocelular poate avea forma unei rani, care nu se vindeca sau a unei anomalii la nivelul pielii rotunjite sau plate. Atat carcinomul cu celule scuamoase cat si cel cu celule bazare au sanse mari de vindecare (95%), intrucat metastazele nu apar sau apar foarte tarziu si pe suprafete reduse, la aceste forme de neoplasm. Cel mai grav, insa, este melanomul, forma mortala a cancerului de piele, care provoaca 80% dintre decesele cauzate de acesta. Melanomul are forma unei alunite mari si asimetrice.
Pe langa cancer, insa, soarele se face vinovat si de modificarea texturii pielii, imbatranirea prematura a acesteia, aparitia ridurilor timpurii si a petelor rosiatice denumite keratoza solara (afectiuni precanceroase ale pielii).
Este bine de stiut ca efectul expunerii la soare este unul cumulativ, nu trece de la o vara la alta, ci se aduna in timp. Este ideal, asadar, sa aveti grija cand va expuneti razelor solare si mai ales in ce conditii de protectie.
Sursa imagine: piscinepremium.ro
Lasă un comentariu