Cercetătorii americani au descoperit că o cură de transfuzii cu sânge recoltat de la şoareci tineri a avut un efect revigorant asupra creierului unor şoareci în vârstă. Astfel, atât inima, cât și creierul cobailor vârstnici au funcționat mai bine în urma efectuării transfuziilor. În urma procesului, creierele primitorilor funcţionează mai bine, fiind create noi legături neuronale, iar efectele îmbătrânirii sunt inversate. În plus, funcţia cognitivă e îmbunătăţită mult.
Explicația oamenilor de știință se referă la nivelul de proteine din sângele mai tânăr, ele părând să activeze celulele stem, ceea ce ajută la crearea unui tip de ţesut mai tânăr.
„Această descoperire ar putea schimba radical lucrurile”, a explicat expertul în neurologie Rudolph Tanzi, de la universitatea Harvard. Studiul s-a bazat pe câteva experimente făcute în anii ’50 de doctorul Clive M. McCay, de la Universitatea americană Cornell.
Acesta a observat că prin unirea vaselor de sânge ale unor cobai, cei bătrâni au avut un corp întinerit datorită plasmei primite. McCay nu a putut explica atunci de ce se produce fenomenul. Noile cercetări oferă o explicaţie a procesului care are loc în acest fel.
„Există cu siguranţă ceva special în sângele tânăr care permite ameliorarea multor aspecte ale îmbătrânirii”, a declarat coordonatorul studiului, Saul Villeda, cercetător la Universitatea California din San Francisco.
Oamenii de știință încearcă acum să extindă cercetările pe oameni.
Studiul oamenilor de știință americani a fost publicat duminică în revista Nature Medicine.
Foto: rsi.ch
Lasă un comentariu