Primăvara este anotimpul când se prepară cea mai iubită băutură a copilăriei: SOCATA.
Pe lângă faptul că sucul obținut din floarea de soc este foarte răcoritor, planta în sine are o mulțime de proprietăți. Scade temperatura, reduce inflamaţiile, calmează iritaţiile şi are proprietăţi diuretice, datorită gustului amar, dar și iute, deopotrivă. Totodată, s-a demonstrat că ceaiul de soc este foarte bun pentru întărirea imunității.
Pentru a prepara socata aveţi nevoie de 10 flori mari de şoc (cam cât palma), 10 litri de apă, 3 lămâi, 1 kg de zahăr şi 10 boabe de orez, pentru fermentaţie.
Florile de soc se pun într-un borcan, se adaugă apa şi lămâile tăiate felii.
Este indicat ca la două dintre lămâi să îndepărtaţi coaja, întrucât aceasta dă prea multă amăreală.
Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi se pune zahărul şi boabele de orez şi se amestecă bine, se acoperă borcanul şi se lasă la fermentat încă trei zile. În aceste trei zile compoziţia trebuie mestecată de cel puţin două ori pe zi.
Apoi, siropul se strecoară printr-o sită deasă, se pune în sticle şi se depozitează la frigider.
În loc de boabe de orez, unii oameni pun pur și simplu drojdie, pentru a ajuta fermentația, însă, în acest caz băutura va ieși mai puțin acidulată.
O altă variantă de rețetă presupune fierberea apei înainte de adăugarea în borcan.
Socata se serveşte rece.
Lasă un comentariu