Este o calitate indispensabilă în ziua de azi. Ce poți să faci pentru a-i înțelege mai bine pe cei din jur

Este o calitate indispensabilă în ziua de azi. Ce poți să faci pentru a-i înțelege mai bine pe cei din jur

Empatia este o caracteristică extrem de prețioasă a rasei umane, care din păcate se activează mai des în cazuri extreme și mai puțin în viața cotidiană. Empatia un element cheie al Inteligenței Emoționale, este legătura dintre sine și alții, este modul în  care înțelegem noi ca indivizi ceea ce trăiesc cei din jurul nostru, modul în care putem integra diferențele dintre noi și unicitatea fiecarei persoane în sistemul nostru emoțional pentru a putea simți trăirea celorlalți ca și când ar fi a noastră.

În opinia cunoscutului hipnoterapeut Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, realizăm că suntem empatici atunci când: ascultăm activ pe cei din jur și ne punem în pielea lor, suntem sensibili și înțelegem perspectiva celuilalt, recompensăm și lăudam oameni, susținem dezvoltarea celuilalt, privim oamenii nu ca pe egali, ci ca fiind diverși și înțelegem emoția de grup și construim relații valoroase.

„Empatia poate avea extrem de multe beneficii pentru sănătatea noastră mentală, pentru bunăstarea noastră de zi cu zi și ea poate fi cultivată ca orice altă caracteristică umană. Atunci când suntem empatici, înțelegem mai bine nevoile celor din jurul tău și implicit ajungem să avem relații mai eficiente, anticipăm cu o mai mare precizie acțiunile și reacțiile oamenilor cu care interacționăm, înțelegem mai bine percepția pe care și-o formează ceilalți despre noi, prin cuvintele și acțiunile noastre și facem față mai bine conflictelor interpersonale, atât acasă, cât și la serviciu. Totodată, cultivând empatia în fiecare zi, vom învăța să-i motivăm și să-i susținem pe cei din jurul nostru, să privim lumea și viața din mai multe perspective și prin asta ne îmbogățim mental și emoțional, vom face față mai ușor negativismului și greutăților vieții, întrucât înțelegem motivațiile și temerile celorlalți și, cel mai important devenim un prieten mai bun, un soț mai bun, un părinte mai bun, un om mai bun”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

Cum ne dezvoltăm empatia?

Creierul este în mod natural empatic. Avem „neuroni oglindă” care ne conectează ca un Wi-Fi cu persoanele cărora le oferim atenție. Ca un mecanism de protecție, ne ajustăm automat emoțiile, mișcările și intențiile.

„Când mergi pe stradă și vezi pe cineva cu care empatizezi, este posibil să ai impulsul de a urma aceeași direcție cu persoana respectivă, chiar dacă ar fi mai bine să iesi din calea sa. Acest lucru se datorează faptului că neuronii oglindă reacționeaz la intențiile persoanei și au «reflectat» acțiunile ei. Neuronii în oglindă îți oferă capacitatea de a «intra în pantofii altcuiva». Când urmărești un meci al echipei tale preferate sau când vezi un cuplu îndrăgostit cum se îmbrățișează, poți să simți emoțiile lor ca și cum ai fi acolo. Emoțiile sociale, cum ar fi vinovăția, rușinea, mândria, jena, dezgustul și pofta, pot fi toate experimentate prin prisma altora. Cu toate acestea, dacă te folosești excesiv de aceste abilități cognitive pentru a permite amintirilor din trecut sau planurilor din viitor să ruleze, sau îți verifici în permanentă conturile de social-media sau e-mail, nu ești conectat la creierul tău emoțional. Practic îți suprimi empatia – capacitatea de a citi emoțiile și intențiile celorlalți. Empatia este întotdeauna acolo, doar că tu nu îi acorzi atenția meritată”, explică Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză.

Pentru a-ți crește empatia, ai nevoie de auto-control mental dar și să-ți consolidezi capacitatea de a empatiza prin practică. Specialistul ne sugerează 4 metode prin care putem cultiva empatia în viața noastră:

Fii liniștit(ă), înăuntru și afară.

„Cu cât poți păstra mai multă liniște în mintea ta, cu atât mai mult îți vei auzi înțelepciunea emoțională. Meditația este o practică bună. Dacă meditația nu este o practică accesibilă pentru tine, poți încerca prin exerciții de respirație. Practică observarea atentă la intervale de cinci minute. Concentrează-te să asculți complet atunci când cineva îți vorbește”, spune specialistul.

Uită-te la filme care spun povesti pline de dramă sau umor.

Când te lași absorbit de povești, întărești legăturile dintre creierul tău cognitiv și cel emoțional. Teatrul poate fi o variantă chiar mai bună decât filmul deoarece atmosfera și liniștea impusă nu îți oferă condiții pentru a fi cu ușurință distras.

Fii atent la ce simți.

Dacă multe dintre emoțiile tale sunt în parte o reflectare a ceea ce simte o altă persoană, practicarea „conștiinței emoționale” asupra ta te va ajuta să empatizezi când te afli împreună cu alte persoane.

Testează-ți instinctul. Dacă este necesar, când discuti cu altcineva, spune-i persoanei cu ce emoții se confruntă. Chiar dacă greșiți, îi va ajuta să-și identifice propriile emoții și înclinații pentru acțiune.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.