Cunoscuta scriitoare Cristina Nemerovschi, îndrăgită de mii de cititori din toată țara (și nu numai, după cum am aflat astăzi), a ales să-și lanseze cartea în orașul de pe Mureș chiar de ziua ei de naștere, dovadă că i-a plăcut mult la noi în urmă cu doi ani când a fost ultima oară, tot cu ocazia unei lansări.
Evenimentul de astăzi s-a desfășurat într-o atmosferă relaxată, informală, la Irish Pub. Publicul numeros a fost format atât din persoane care i-au citit cărțile și sunt fani, cât și din persoane pentru care „Dresoarea”, noua sa carte, va reprezenta prima „întâlnire” cu ea. Alături de Cristina au fost și prieteni precum și oameni care, după această seară, cu siguranță i-au devenit prieteni.
„Dresoarea” este a 15-a carte lansată de Cristina Nemerovschi și, după cum spune chiar ea, este puțin diferită de celelalte.
Înainte de lansarea propriu-zisă, autoarea ne-a oferit și un scurt interviu în cadrul căruia am aflat, pe lângă informații despre noua carte și părerea ei despre orașul nostru, care a fost foarte interesantă, Aradul fiind privit prin prisma unei persoane care locuiește în aglomeratul București, precum și câte ceva despre planurile de viitor.
A.P. : Bine ai revenit la Arad! Spune-ne te rog câteva cuvinte despre noua ta carte.
C.N. : „Dresoarea” este a 15-a carte pe care am scris-o. Este în primul rând despre împăcarea cu propriul trecut, despre cât de important este să îți asumi tot ceea ce ai fost, toate ipostazele tale, deoarece niciodată nu poți avea un prezent fericit atât timp cât te bântuie demonii trecutului. E vorba despre o problem actuală și foarte tristă, cea a familiilor care nu au poate maturitatea necesară de a se purta cu un copil așa cum merită, de aici violența în familie și neglijența, și am vrut astfel să trag și un semnal de alarmă, deoarece aceste situații mă întristează foarte tare și ne lovim de ele. Cartea este despre o femeie pe care toți din jur o văd puternică, dar care totuși se luptă în interior cu traumele provocate de lipsa de afecțiune din copilărie. Ea este o tânără din Ucraina care iubește foarte mult animalele și lucrează ca dresoare la un circ, însă încearcă să le dreseze într-un mod diferit, oferindu-le iubire, nu cum este genul acela de dresaj clasic unde uneori animalele sunt abuzate. Dresoarea vine la București la circul de aici căutându-și sora, pentru că a avut un accident în copilărie și îi lipsesc multe pasaje din minte. De aici romanul capătă și accente de thriller psihologic.
A.P.: Îți place la noi? A câta oară ești aici și ce părere ai despre orașul nostru? Un oraș mult mai micuț față de București.
C.N.: Sunt a doua oară la Arad, prima oară am fost în 2016 cu romanul „Rockstar” și a fost o întâlnire cu cititorii extraordinară, foarte caldă, un public foarte numeros și am spus că neapărat trebuie să mai vin. Chiar mi-aș dori să vin în fiecare an. Îmi place foarte mult Aradul, din ce am văzut până acum, că doar ieri am ajuns, m-am plimbat pe Malul Mureșului, mi s-a părut foarte frumos și îmi place că totul e mult mai liniștit față de București, e un alt ritm și parcă respiri mult mai bine și parcă ai timp pentru tine, ai timp să reflectezi, e un loc foarte bun unde poți veni să scrii o perioadă. Așa mi se pare, față de capitală.
A.P.: Ne bucurăm și te mai așteptăm cu drag! Ce planuri de viitor ai? Ce roman/romane urmează?
C.N.: Momentan scriu un alt roman, „Răzvrătiții”, care va fi despre cât de greu este ca adolescent inteligent și sensibil să trăiești în România de astăzi, să te încadrezi în niște norme foarte bine stabilite, iar tu fiind adolescent ai și rebeliunea specifică vârstei. În paralel traduc niște romane din limba engleză, de doi ani lucrez și ca traducător. Am văzut că și acestea sunt foarte bine primate de public și îmi oferă și asta o satisfacție suplimentară față de cea de scriitor.
A.P.: Cât de important este pentru tine să faci ceea ce îți place?
C.N.: E extrem de important. Eu nici nu îmi imaginez să fac ceva ce nu îmi place zi de zi pentru că nu aș putea. Mie îmi ies bine numai lucrurile în care pun foarte multă pasiune și cred că m-aș sufoca să am un job în care nu mă regăsesc. De asta mereu și pe tineri îi îndemn să-și caute pasiunile și să găsească ceea ce îi face pe ei să simtă mai intens și să trăiască.
A.P.: Ce așteptări ai de la seara aceasta?
C.N.: Sper să le placă oamenilor ce voi citi din „Dresoarea”, am văzut că sunt și persoane care abia acum mă citesc pentru prima oară, de asta sper să le fac o impresie bună. Mă bucur foarte mult că s-a nimerit să fie și ziua mea de naștere.
A.P.: Chiar de asta se lega următoarea întrebare! Ce îți dorești pentru tine, acum, de ziua ta de naștere?
C.N.: Pentru mine îmi doresc cel mai mult sănătate, liniște sufletească deoarece fără asta eu nu pot scrie, dacă nu mă simt complet bine cu mine pe dinăuntru, să mă simt împăcată. Și îmi doresc lucruri bune pentru cei dragi mie, întotdeauna asta e cea mai mare bucurie!
A.P.: Mulțumim frumos! Îți dorim la mulți ani fericiți și numai împliniri pe toate planurile!
Lansarea s-a încheiat cu un moment dulce, la propriu, când soțul Cristinei, Alex Voicescu, a venit cu un tort deosebit, având pe el coperta noii cărți imprimată.
Foto: Anette Pătean