O echipă de informaticieni de la GovITHub a dezvoltat și dezvăluit prototipul unei noi cărţi de identitate româneşti.
GovITHub este un program guvernamental dezvoltat împreună cu sectorul privat și mediul antreprenorial, în scopul creșterii calității serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei.
Programul aduce tineri din mediul efervescent al start-up-urilor și din cel de business într-un cadru instituțional, pentru a găsi împreună soluții tehnologice de simplificare și digitalizare a administrației publice.
Specialiști din mediul IT – programatori, designeri, manageri de proiect, antreprenori în domeniu etc., sunt chemați să se alăture decidenților din administația publică centrală pentru a încerca simplificarea interacțiunii cu cetățenii prin digitalizare, dar și pentru a aduce un plus de inovație în acest domeniu dezvoltând servicii noi sau lucrând la îmbunătățirea celor existente.
În acest sens, echipa de informaticieni de la GovITHub a dezvoltat și dezvăluit prototipul unei noi cărţi de identitate româneşti. Cartea de identitate, electronica, va oferi garanţii suplimentare, asigurându-ne un grad de protecţie ridicat împotriva furtului de identitate. Instituţiile de drept public sau privat vor avea o mai mare certitudine că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acel document.
„Prima mostră a viitoarei cărți electronice de identitate e în testarea bursierilor #GovITHub! Spoiler alert: e de dimensiunea unui card bancar!”, a postat echipa GovITHub, pe Facebook.
Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, codul numeric personal, adresa de domiciliu. Absenţa semnăturii olografice pe cărţile de identitate actuale este unul dintre motivele pentru care acestea nu sunt acceptate de unele instituții din străinătate. Multe bănci din Spania, de exemplu, recunosc doar paşaportul românesc.
Pe cartea electronică de identitate datele vor fi nu numai gravate, ci şi stocate în format electronic. În plus față de datele personale, un microcip va conţine certificate digitale de securitate şi datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi amprentele digitale a două degete.
Amprentele ar urmă să se colecteze doar cu consimţământul solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor.
Avantajul cărții de identitate biometrice ar putea fi autentificarea titularului în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi asigurarea suportului tehnic necesar pentru utilizarea semnăturii electronice.
Foto: Facebook
Sursa: ithub.gov.ro; inforoes.com
Alți,bani,altă distracție și bine-nțeles alți ..inșpectori,, cu salarii substanțiale!