Primăria din Oradea a anunţat achiziţionarea unei centrale electrice de termoficare, în valoare de 54 de milioane de euro, informează Marin Lupaş, consilier municipal al PSD Arad. Jumătate din bani vin din fonduri europene, 45% din fonduri guvernamentale şi doar 5% reprezintă contribuţia locală a municipalităţii orădene. Pentru întregul program de reabilitare a sistemului de termoficare, Oradea accesează 77 de milioane de euro.
„Sistemul modern din Oradea va permite reducerea semnificativă a pierderilor şi reducerea poluării. Am ales să prezentăm exemplul din Oradea, unde se face ceva concret şi bun pentru cetăţeni, în contrast cu ceea ce se întâmplă la Arad. Dacă se accesează fonduri europene pentru un obiectiv, automat vin şi fondurile de la nivel guvernamental, ca parte de cofinanţare. Aici, la Arad, după zece ani de administraţie Falcă şi administrarea unui buget care în această perioadă a trecut cu mult de 1 miliard de euro, nu s-au găsit bani pentru reducerea pierderilor de energie termică. Nu s-au găsit nici idei pentru accesarea de fonduri europene. Rezultatul lipsei de preocupare este acela că arădenii plătesc unul dintre cele mai mari preţuri din ţară pentru căldură şi apă caldă, iar CET-urile arădene au mari dificultăţi financiare şi sunt executate silit de furnizori. Investiţiile realizate prin creditele luate de CET-uri nu sunt suficiente şi nu au avut un impact asupra serviciilor furnizate arădenilor. Lipsa implicării administraţiei locale a fost dublată şi de măsuri anti-sociale. Administraţia Falcă a redus la minim subvenţiile pentru căldură şi apă caldă şi a refuzat sistematic să le reintroducă, cu excepţia anului 2012, în preajma alegerilor parlamentare, când a acceptat o subvenţie simbolică. Astfel, arădenii plătesc aproape dublu pentru Gigacalorie, comparativ cu bucureştenii, de exemplu. În acest context care este profund defavorabil oamenilor, am considerat necesar să prezentăm exemplul din Oradea, unde administraţia locală vrea şi poate să rezolve problemele cetăţenilor. Problema costurilor de întreţinere este acută la Arad, unde mii de familii au dificultăţi să-şi plătească apa caldă şi căldura pe timp de iarnă”, a spus Marin Lupaş.
timisoara e cu 10 ani inaintea aradului . iar oradea se pare ca este si ia cu mult in fata noastra prin investitiile inteligente facute , in timp ce noi ne infundam in mizerie dar primarul viseaza piramide de sticla ,arteziene cantatoare , parcari supraetajate si aer conditionat prin tramvaiele mizerabile cu care santem obligati sa circulam zilnici , la oradea se investeste inteligent pentru viitor !