Experienţele de viaţă după moarte (lumina puternică, pacea sufletească și căldura) au fost raportate de mulţi ani, însă cercetătorii au fost extrem de sceptici în a le accepta. Pornind de ipoteza că „sufletul” sau „conştiinţa” continuă să existe după ce creierul încetează să mai funcţioneze, doi oameni de știință britanici au întocmit rapoarte după declaraţiile pacienţilor care în urma unui atac de cord, au fost în moarte clinică.
Dr. Peter Fenwick, neuropsihiatru la Institutul de Psihiatrie din Londra şi dr. Sam Parnia, cercetător la Spitalul din Southampton, au realizat un studiu de amploare, pe durata unui an, pentru a descoperi ce se întâmplă cu adevărat după moarte.
Studiul specialiştilor britanici a urmărit 63 de pacienţi cardiaci, care au supravieţuit unui atac de cord. În timp ce 56 dintre aceştia nu au avut nicio „amintire” din perioada de inconştienţă, 7 pacienţi au împărtăşit câteva experienţe comune. Dintre cei 7, 4 au îndeplinit criteriile pentru a fi declaraţi în moarte clinică. Aceştia din urmă au declarat că au simţit o imensă bucurie şi pace, au trăit senzaţia de pierdere a trupului, au văzut o lumină puternică şi au intrat într-o nouă lume, unde au întâlnit personaje mistice şi au ajuns într-un punct de unde nu se mai puteau întoarce.
Examinând dosarele medicale ale pacienţilor, cei doi cercetători britanici au observat că în cazul celor patru pacienţi nu s-a înregistrat nicio scădere a nivelului de oxigen în creier. Ei combat astfel ideea că experienţele de viaţă de după moarte se datorează neoxigenării corespunzătoare a creierului.
Foto: redmercuri.com
Lasă un comentariu