Anul 2015 aduce cu sine o experiență rară prin care omenirea este nevoită să treacă, iar consecințele pot fi devastatoare pentru economia mondială.
Omenirea va primi anul acesta o secundă în plus, care va fi adăugată în dispozitivele care măsoară timpul universal. Acest lucru se va întâmpla pe 30 iunie, ca urmare a deciziei Serviciului Internaţional pentru Rotaţia Pământului, cu sediul la Paris. Experții au ajuns la concluzia că planeta noastră are nevoie de o secundă în plus faţă de anul 2008 pentru a corela ora exactă cu rotaţia Pământului în jurul propriei axe. Aceasta este o consecinţă a încetinirii rotaţiei Terrei sub efectul disipării energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor.
Nu este pentru prima oară când acest lucru se va petrece. Din 1972, oamenii au primit 24 de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adăugate timpului universal în 2005 şi în 2008.
Calculatoarele, tabletele, telefoanele mobile, toate dispozitivele, dar și tranzacțiile electronice, sistemele de navigare şi de comunicaţii pot fi afectate de această măsură.
Începând din anul 1967, timpul universal afişat de ceasuri şi computere nu mai este conectat la rotaţia terestră şi la astre, ci este calculat în funcţie de radiaţiile izotopului de cesiu 133. Dintr-o dată, a apărut astfel o diferenţă între timpul universal şi rotaţia terestră. Întrucât încetinirea rotaţiei Terrei în jurul propriei axe este de o secundă, faţă de anul 2008, acea secundă va trebui adăugată dispozitivelor care afişează ora exactă. Dacă această corecţie nu ar fi realizată din când în când, atunci ziua şi noaptea vor ajunge să fie „inversate”, din punct de vedere orar, în circa 6.000 de ani.
Luarea în calcul a secundelor suplimentare nu a fost, însă, standardizată de sistemele informatice, din cauza imposibilităţii de a prevedea apariţia lor. Astfel că, o schimbare atât de mică poate avea efecte catastrofale asupra economiei. Aceasta va afecta Internetul, calculatoarele, tabletele şi telefoanele, deoarece multe dintre acestea folosesc un soft prin care se sincronizează cu ora exactă stabilită la Paris. Însă când acest soft generează ore precum 11:59:60, multe dispozitive dau eroare. În 2012, când astronomii au luat o decizie similară, browser-ul Mozilla şi site-uri precum Linkedin, Reddit sau Gizmodo, au picat, iar utilizaorii sistemului de operare Linux au semnalat numeroase erori.
Minutele în plus pot provoca haos și în tranzacţiile electronice, dar şi în diverse sisteme de navigare şi de comunicaţii.
Foto: discovermagazine.com
Lasă un comentariu