Elevii arădeni pot vizita începând de săptămâna viitoare Expoziția de Știință Interactivă „Laborator 2.0”.
Expoziția va fi găzduită de Secția de Științele Naturii a Complexului Muzeal Arad (Piața George Enescu nr. 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor) în perioada 6 – 29 noiembrie, de luni până vineri între orele 8 și 13.
Prețul unui bilet este de 12 lei (adulții insoțitori de grupuri au acces gratuit).
„În parteneriat cu instituția Complexul Muzeal Arad organizăm expoziția de știință interactivă Laborator 2.0 (editia a doua), adresată copiilor cu vârste între 6 și 14 ani, în perioada 6 – 29 octombrie. Mulțumită reacțiilor și a aprecierilor celor peste 100.000 de vizitatori care au participat la aceasta expozitie organizata la Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi – aducem si in Arad, pentru a doua oara, aceasta experienta destinata in special elevilor claselor primare. Prin aceasta dorim sa le oferim posibilitatea de a interactiona in mod practic cu legi, fenomene și concepte din biologie și fizică”, afirmă organizatorii.
„Laborator 2.0” este construit în jurul lumii pline de curiozitate, mister și fascinație a simțurilor. Se va concentra pe principalele 5 simțuri „clasice”, identificate de Aristotel de acum peste două milenii: văz, auz, miros, gust, pipăit.
După descrierea, explicarea și ilustrarea interactivă a celor cinci simțuri, pornim în explicarea fenomenelor care se întâmplă în mediul înconjurător, în această etapă vom prezenta exponate din domeniile fizicii, optică și acustică.
- Zona de biologie
Aceasta începe cu analiza interactivă a organelor de simț pe baza machetelor construite după modelul anatomic. Apoi va fi explicat modul în care sunt corectate simțurile și se va analiza cum se vede lumea prin ochii persoanelor cu probleme de vedere: miopie, hipermetropie, strabism, daltonism.
După care copiii vor afla curiozități despre cum văd animalele lumea înconjurătoare cu ajutorul unei aplicații digitale interactive.
Exponate:
5 organe de simț, Exponat creier și nervi, Panou „Look through my eyes” si Zonă interactivă digitală: „Cum văd animalele?”
- Zona de experimentare și testare a simțurilor
Nu putem vorbi despre simțuri fără să le testam. De asemenea este important să vorbim despre sinestezie și modul în care simțurile lucrează împreună pentru a percepe lumea înconjurătoare.
Copiii vor putea testa modul în care ne orientăm în mediul înconjurător prin intermediul simțurilor tactil, auditiv, oflactiv sau gustativ.
Exponate: 8 cutii senzoriale folosite pentru testarea simțului tactil
Experimente: „Ghicește sunetul”;, „Ghicește mirosul”, Experiemente cu iluzii, Asocieri sinestezice dintre diferite simțuri.
- Zona de fizică
Cea mai mare parte din zona de fizică va fi dedicată opticii. Organizatorii se vor folosi de cele 15 exponate pentru a ilustra copiilor interactiv și practic diferite fenomene.
Tot în zona de fizică se va vorbi despre acustică și li se va explica copiilor cimatica și funcționarea thereminului.
Exponate: Curbele lui Lissajous; Dispersia luminii – formarea curcubeului; Dispersia luminii – umbra colorată; Puzzle cu lasere și lumini – reflexia luminii; Efectul Schlieren – cum ceva invizibil devine vizibil;
Fibră optică; Cimatică – dinamica undelor și vibrațiilor; Theremin – instrument muzical electronic acționat prin aer; Oglindă plană; Oglindă infinită – iluzie optică; Oglindă convexă; Oglindă concavă; Zoetrope; Stroboscop – iluzie optică de mișcare; Iluzie optică 3D.
Mai multe imagini si filmulete demonstrative puteți gasi pe pagina de facebook:
https://web.facebook.com/expolabarad/
Un tur ghidat durează aproximativ 50 de minute, acesta se desfășoară din oră în oră în intervalul 8 – 13 (sau alte ore daca este cazul), de luni până vineri.
Pentru grupuri de elevi este necesara programarea prealabila la numărul de telefon: 0760 241 115.
Mai multe informații despre expoziție puteți gasi pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/expolabarad
Lasă un comentariu