Expoziția „Semințe din Grădina Botanică Macea” la Muzeul de Științe ale Naturii (FOTO)

Expoziția „Semințe din Grădina Botanică Macea” la Muzeul de Științe ale Naturii (FOTO)

Frumoasa colaborare între Complexul Muzeal Arad și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad aduc în perioada 19 iunie – 29 septembrie, în fața vizitatorilor, bunurilor naturale aflate în patrimoniul celor două instituții.

La vernisajul expoziției de astăzi au fost invitați elevii Școlii Gimnaziale Nr. 19  „Avram Iancu” Timișoara (prof. coordonator Ligia Opriș), care au beneficiat și de un tur ghidat interactiv al rezervațiilor naturale din județul Arad, prezentate în cadrul Muzeului de Științe ale Naturii.

„Tematica expoziției urmărește abordarea aspectului științific cât și a celui decorativ. Vor fi prezentate vizitatorilor peste 300 de tipuri de semințe cu forme și dimensiuni diferite primite de la Grădina Botanică Pavel Covaci Macea, prin bunăvoința domnului director dr. ing. Don Ioan. Cei care vor trece pragul muzeului vor afla detalii despre: structura seminței, clasificarea acestora, modul de răspândire dar și că semințele sunt principalul mijloc prin care plantele se reproduc deci își asigură continuitatea. Vizitatorii vor descoperi, prin intermediul exponatelor, imaginilor și textului, transformările care au loc în floare și duc la apariția semințelor dar și fascinante detalii despre Grădina Botanică de la Macea și plantele care trăiesc acolo. Grădina botanică din localitatea Macea are o suprafață de 21,5 ha și conține în colecțiile sale peste 3800 de taxoni. În grădină sunt amenajate  o serie de sectoare: alpinariu, sectorul plantelor ornamentale floricole, sectorul plantelor toxice, tinctoriale și aromatice, rozariul, colecția dendrologică, sectorul plantelor lemnoase ornamentale, pepiniera etc.”, a relatat unul din curatorii expoziției.

Curatori:   

dr. ing. Ioan DON, directorul Grădinii Botanice „Pavel Covaci” Macea din cadrul Universității de  Vest  „Vasile Goldiș” Arad

dr. Camelia PATKO, muzeograf, Complexul Muzeal Arad

Carmen DANCIU, conservator colecție, Complexul Muzeal Arad

Expoziția „Semințe din Grădina Botanică Macea” este deschisă pentru public în perioada 19 iunie – 29 septembrie la Muzeul de Științe ale Naturii (Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Program de vizitare:

19 iunie – 22 iunie

Marți-Vineri: 09.00-17.00, ultima intrare 16.30

Sâmbătă-Duminică: 10.00-18.00, ultima intrare 17.30

25 iunie – 8 septembrie

Marți-Duminică: 10.00-18.00, ultima intrare 17.30

10 septembrie – 29 septembrie

Marți-Duminică: 09.00-17.00, ultima intrare 16.30

***

Bilete

11 lei – adulți

6 lei – pensionari

2 lei – preșcolari, elevi, studenți

1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

GRATUIT:

Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.

Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.

Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.

Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.

Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.

Persoane care lucrează în rețeaua muzeală – pe bază de legitimație.

Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație.

Foto: Nelu Scripciuc

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.