Cei care se vor uita pe cer în această noapte vor avea parte de un spectacol oferit de curentul de meteori Lyride, care va fi mult mai activ ca de obicei.
Astfel, dacă în mod normal pe cer se pot observa cinci sau şase stele căzătoare pe oră (a căror denumire ştiinţifică este meteori), în noaptea de 22 spre 23 aprilie vor putea fi văzute mult mai multe.
„Sunt mai multe stele căzătoare pe oră decât de obicei. De obicei, în nopţile normale, când ai ieşi afară, ai vedea vreo 5-6 stele căzătoare într-o oră. Uneori s-a observat că se văd mai multe decât de obicei şi momentele astea se numesc curenţi de meteori”, a declarat pentru Ziare.com Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Oamenilor li se pare şi mai interesant momentul datorită faptului că vremea s-a încălzit şi pot să stea mai mult timp afară, lucru care măreşte şansele pentru că o stea căzătoare să fie observată.
„Sunt mai multe în an – Perseide, Leonide -, dar Lyridele se petrec primăvara, după o perioadă de frig, în care oamenii nu prea au avut cum să stea afară să se uite pe cer. E destul de iubit acest curent de meteori, pentru că e frumos afară”, explică coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Meteorii nu trebuie confundaţi cu meteoriţii, care reprezintă fragmente desprinse dintr-un corp cosmic, ce străbat atmosfera şi cad pe Pământ.
„Practic, dârele alea luminoase, numite meteori, nu meteoriţi, sunt particule de praf, care intră în atmosfera terestră, încălzesc aerul, dau lumină şi se fărâmă în bucăţi foarte foarte mici, praf meteorit”, a mai precizat Adrian Sonka.
Foto: fox59.com
Lasă un comentariu